CD&V vraagt al sinds de uitbraak van de coronacrisis bijzondere aandacht voor kwetsbare jongeren. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle kent daarom 2.125.000 euro subsidies toe aan 59 projecten in Vlaanderen en Brussel die kwetsbare kinderen en jongeren een zinvolle vrijetijdsbesteding bieden. Vlaams minister van Gezin Wouter Beke voorziet 10,6 miljoen euro voor een nieuwe stap in de gelijkschakeling van de inkomensgerelateerde kinderopvang. Zo geeft CD&V gezinnen met jonge kinderen, naast alle compensatiemaatregelen, een bijkomend duwtje in de rug.
10,6 miljoen euro voor nieuwe stap in gelijkschakeling inkomensgerelateerde kinderopvang
Momenteel zijn er bij de inkomensgerelateerde kinderopvangplaatsen twee soorten subsidies: trap twee A-niveau (T2A) plaatsen en trap twee B-niveau (T2B) plaatsen. De eerste plaatsen krijgen een hoger subsidiebedrag. Dit verschil is historisch gegroeid. Al verscheidene jaren voert de Vlaamse Regering een beleid om de subsidiebedragen voor beide soorten kinderopvangplaatsen gelijk te schakelen. Vandaag is beslist om een volgende stap te zetten. Ze trekt hiervoor 10,6 miljoen euro uit.
Het subsidiebedrag voor een kinderopvangplaats in Trap 2B gaat hierdoor met zo’n 525 euro naar omhoog op jaarbasis en 2,4 euro op dagbasis. Ook is beslist dat bij verdere uitbreiding van de inkomensgerelateerde kinderopvangplaatsen, in de toekomst altijd zal geopteerd worden voor plaatsen van Trap 2A-niveau. Op die manier komen er ook geen plaatsen op Trap 2B-niveau meer bij.
Wouter Beke, Vlaams minister van Gezin: “We gaan verder op de weg om deze historisch gegroeide verschillen weg te werken. Door de impact van de coronacrisis hebben we besloten om deze stap versneld te zetten. Zo geven we, naast alle compensatiemaatregelen, een bijkomend duwtje in de rug.”
Meer dan 2 miljoen euro voor projecten voor kwetsbare jongeren tijdens coronacrisis
Minister van Jeugd Benjamin Dalle kent 2.125.000 euro subsidies toe aan 59 projecten in Vlaanderen en Brussel die kwetsbare kinderen en jongeren een zinvolle, uitdagende en creatieve vrijetijdsbesteding bieden in de huidige coronacrisis. De minister maakte dit vandaag bekend in het Vlaams Parlement. Het doel is om deze kinderen en jongeren opnieuw en sterker te connecteren met de buurt en de samenleving.
Tussen 8 en 22 mei werden 312 subsidieaanvragen ingediend door organisaties om kwetsbare kinderen en jongeren een leuke en zinvolle vrijetijdsbesteding te kunnen geven zodat ze tijdens, maar ook na de coronacrisis opnieuw en sterker kunnen connecteren met hun buurt en de samenleving. Elk project kon een maximumbedrag van 100.000 euro aanvragen. Rekening houdend met het budget en de beoordeling werden 59 mooie grote en kleine projecten uit verschillende sectoren erkend die getuigen van een sterk engagement naar kinderen en jongeren.
Het gaat om digitale en/of fysieke vrijetijdsactiviteiten binnen jeugd, sport, cultuur en welzijn met verbinding als rode draad: van outreachend jeugdwerk, over cultuureducatieve activiteiten, sportieve uitdagingen en vormen van buddywerking, tot bijkomende vakantiekampen. De projecten zijn verspreid over Vlaanderen en Brussel, met zowel aandacht voor de centrumsteden, de meer kleinere steden en gemeentes als een aanbod over gans Vlaanderen. De projecten zijn aangepast aan de coronamaatregelen of spelen in op nieuwe noden die daaruit voortvloeien. De activiteiten vinden plaats tussen 1 mei en 31 december 2020.
Enkele projecten die een subsidie ontvangen zijn [ew32], een vzw die een online game heeft ontwikkeld die jongeren helpt de coronacrisis te overleven, Autisme Leeft, een jeugdwerking voor kinderen en jongeren met een autisme spectrum stoornis, en D'BROEJ, die jongeren uit de Brusselse wijken ruimte biedt om hun talenten te ontplooien.
De projectoproep kadert in het actieplan ‘Generatie Veerkracht’. Het doel is om kwetsbare kinderen en jongeren opnieuw en sterker te connecteren met de buurt en de samenleving. De coronamaatregelen hebben immers een impact op de basisbehoeften van kinderen en jongeren die in kwetsbare situaties opgroeien. Ze hebben in de huidige crisis onvoldoende mogelijkheden om hun vrije tijd zinvol of veilig te kunnen invullen en dreigen steeds meer geïsoleerd te raken.
Zowel professionele diensten als vrijwillige organisaties kunnen hen met specifieke activiteiten en ondersteuning opnieuw perspectief bieden en hun veerkracht vergroten. De volledige lijst van de 59 projecten die een subsidie ontvangen vind je hier.