De groep mensen die geraakt wordt door de stijgende energieprijzen wordt steeds groter. Daarom opende CD&V enkele weken geleden de debatten met een pleidooi voor een verlaagd btw-tarief van 21 naar 6%. Want voor ons was het duidelijk: uitzonderlijke situaties vragen uitzonderlijke maatregelen. Vincent Van Peteghem: “Ik ben dan ook tevreden dat we vandaag als federale regering een akkoord aan de mensen kunnen voorstellen.”
Het is een akkoord waarbij we als overheid een inspanning leveren. We geven elke euro die de overheid onverwacht en onbedoeld ontvangt door de hoge energieprijzen integraal terug aan onze gezinnen. Of zij nu op elektriciteit, gas of stookolie verwarmen.
Het akkoord is gebaseerd op vier belangrijke speerpunten:
- We maken als CD&V onze belofte aan de gezinnen waar: de btw op elektriciteit verlaagt naar 6% en dit vanaf 1 maart tot 1 juli. Op die manier geven we een korting van 15% op de elektriciteitsfactuur aan élk Belgische gezin.
- Maar uiteraard zijn we niet blind voor de gezinnen die de afgelopen koude weken al kosten maakten voor hun verwarming op gas of stookolie. Daarom kiezen we naast een btw-verlaging op elektriciteit ook voor een verwarmingspremie van 100 euro voor élk gezin. Een snelle compensatie voor de hoge gas- en stookoliefacturen van de mensen.
- Ten derde, ook een belangrijk speerpunt voor onze partij: we verlengen uiteraard ook het uitgebreide sociaal tarief voor zeker 1 miljoen kwetsbare gezinnen. We kunnen en zullen hen niet loslaten op een moment dat de energieprijzen pieken.
- En tenslotte zullen we ook verder werken aan een grondige hervorming van onze energiefactuur. Een hervorming die ervoor moet zorgen dat we als federale regering snel kunnen reageren op eventuele prijsschommelingen.
Met dit pakket aan maatregelen geven we als federale regering een duidelijk signaal: we geven de meeropbrengsten die we als overheid ontvangen door de hoge energieprijzen terug aan onze gezinnen. “Maar op een moment dat zoveel werkende mensen het steeds lastiger krijgen om hun energiefactuur te betalen is het voor mij als Minister van Financiën meer dan ooit duidelijk dat we werk moeten maken van een belastingverlaging op arbeid”, aldus Vincent Van Peteghem.
We zetten vandaag dan ook een belangrijke eerste stap in die lastenverlaging op arbeid voor werknemers én zelfstandigen. We geven de aftrap van het uitdoven van de Bijzondere Bijdrage op de Sociale Zekerheid, een verouderde en crisisbelasting uit 1994 die doorheen de jaren ook evolueerde naar een discriminerende belasting, en die vooral lage- en middeninkomens hard treft.
Wat zal dit opleveren? Werknemers die tot 3.500 euro bruto per maand verdienen zullen dankzij dit akkoord zo’n 100 euro per jaar minder moeten bijdragen.
“Vandaag hebben we niet enkel voor een broodnodige verlichting van de energiefactuur gezorgd, maar maken we ook de omslag naar lagere lasten op arbeid. En dat pad richting lagere lasten op arbeid zal ik de komende weken, maanden en jaren verderzetten. Werken moet en zal meer lonen. Daar kunnen jullie op rekenen”, besluit minister Van Peteghem.
De eerste stap is gezet maar CD&V vraagt een structurele hervorming van de energiefactuur
Vorige week stond CD&V-Kamerlid Leen Dierick in de plenaire vergadering met één duidelijke vraag: Wanneer komt de regering met een oplossing voor de stijgende energiefactuur van de gezinnen? Ons geduld en dat van vele mensen werd op de proef gesteld, maar er is een akkoord. Een akkoord dat wij met CD&V verdedigen.
Voor CD&V zijn er 3 elementen belangrijk:
- We laten de meest kwetsbaren niet los. De verlenging van het sociaal tarief was voor ons evident. Dit zit in het akkoord.
- We steunen de middenklasse met een tijdelijke BTW verlaging op elektriciteit naar 6%. Een voorstel van onze vice-premier Vincent Van Peteghem. Dit levert de middenklasse een korting van 15% op.
- We laten niemand letterlijk in de kou laten staan. 30% van de gezinnen in Vlaanderen verwarmt vandaag met stookolie. Een verwarmingspremie ondersteunt ook deze groep.
Is dit compromis een mager beestje?
Volgens de oppositiepartijen uiteraard wel. Maar laat ons samen de cijfers eens bekijken. In oktober was er reeds een akkoord waarbij 760 miljoen euro werd vrijgemaakt voor de meest kwetsbaren. Met het akkoord van vandaag geven we elke euro die de overheid ontvangt dankzij de hoge energieprijzen terug aan alle mensen. De federale regering doet er nog een extra inspanning bij. In totaal wordt er hiervoor 1,1 miljard euro vrijgemaakt. We doen dit om de koopkracht alle mensen te beschermen.
Absoluut niet, voor CD&V is dit slechts een eerste stap. We nemen nu tijdelijke maatregelen om de mensen nu te helpen. Maar we moeten durven verder kijken zodat de koopkracht structureel wordt beschermd. Het is nu het moment verder structureel te hervormen.
Leen Dierick: "Er is hiervoor al heel wat werk verricht door de ministers van Financiën en van Energie. Met accijnzen kunnen we de schokken in de factuur beter opvangen. Het is een efficiënte maatregel voor alle burgers én die bovendien de ondernemers niet raakt. Hervormen is de ambitie van elke partner in deze regering. Voor een grondige hervorming van de energiefactuur en voor het structureel beschermen van de koopkracht heeft de Eerste-Minister niet alleen een bondgenoot aan CD&V maar ook een mede-trekker."
Vlaamse CD&V-fractie stelt maatregelen voor om de stijgende energiefactuur aan te pakken
Op Vlaams niveau nam de Vlaamse regering in het najaar van 2021 al een reeks maatregelen om de stijgende energiefactuur aan te pakken. Zo werden er een aantal Vlaamse heffingen uit de factuur gehaald. Ook werd er op voorstel van Vlaams parlementslid en energie-expert voor CD&V Robrecht Bothuyne een einde gemaakt aan de ‘verplichte voorschotfactuur’: niet voor elke klant automatisch een voorschotfactuur maar het recht om te kiezen voor een afrekening op maandbasis zoals nu al gangbaar in de telecomsector.
De klant betaalt dan enkel voor zijn of haar verbruik en hoeft geen bank meer te spelen voor de energieleverancier. Op die manier dient men bij een faillissement geen geld meer terug te vorderen. Bij wanbetaling valt de energieklant terug op het systeem met voorschotten. Dit kan door het systeem van de digitale meter verder uit te breiden.
“Toch zijn er nog meer mogelijkheden,” zegt Bothuyne. “Vlaanderen kan meer doen dan wat we vandaag al doen. Uiteraard is er niet één ‘silver bullet’ die de energiefactuur van de Vlamingen automatisch kan verlagen. Er is een mix van maatregelen nodig. Ten eerste moet op korte termijn bekeken worden welke componenten nog uit de energiefactuur gehaald kunnen worden. Ook willen we dat de overwinsten van grote zonnepanelenparken die voor 2013 groene stroomcertificaten hebben toegewezen gekregen, worden afgeroomd om ook zo de facturen te verlagen. Op langere termijn moeten we structureel werken aan het aantrekkelijker maken van energiebesparing en hernieuwbare energie. Waarom geven we een miljoen gezinnen in dit land een sociaal tarief als we die gezinnen met zonnepanelen een duurzame korting van 800 euro per jaar in de komende 25 jaar kunnen geven? Door energiebesparingen en hernieuwbare energie aantrekkelijker te maken, kunnen we niet alleen de factuur van volgende maand, maar ook die van volgend jaar en de jaren daarop gaan verlagen. Laat ons werk maken van een systeem van derdepartijfinanciering om ervoor te zorgen dat iedereen op korte termijn kan beschikken over zonnepanelen: via eigen productie kan iedereen een lagere factuur krijgen”, besluit Bothuyne.
Oplossingen energiefactuur op korte én lange termijnZorgen dat mensen hun facturen nu kunnen betalen is nu cruciaal. Zorgen dat de energiefactuur op lange termijn structureel daalt: daar moeten we echt een versnelling hoger schakelen! Kijken op lange termijn, da's typisch Christendemocratie. Goed bezig Robrecht Bothuyne!
Geplaatst door CD&V op Donderdag 3 februari 2022