In de Kamer van volksvertegenwoordigers heeft CD&V-Kamerlid Leen Dierick de regering opgeroepen om de BTW ook voor de gasfactuur te verlagen. Ze wees daarbij op de impact van de crisis in Oekraïne op de gasprijzen.
“De invasie in Oekraïne is een tragedie voor Oekraïne. Maar wij zullen dit ook allemaal voelen. De olieprijzen schieten de hoogte in en de prijs van gas is al met ruim 30% gestegen. Een zoveelste aanslag op de koopkracht van de mensen, terwijl het water al bij zovelen aan de lippen stond”, aldus Leen Dierick.
Deze regering heeft begin deze maand al maatregelen genomen om de stijgende energiefactuur voor de gezinnen te verlichten. Denk maar aan de tijdelijke verlaging van het BTW tarief voor elektriciteit, de eenmalige verwarmingspremie en het uitgebreid sociaal tarief. Voor CD&V zijn er echter bijkomende maatregelen nodig om de energiefactuur meer draaglijk te maken, gezien de huidige geopolitieke instabiliteit.
Dierick: “Niets doen is geen optie. Op korte termijn wil CD&V het BTW-tarief op de gasfactuur tijdelijk verlagen naar 6%, zoals dat ook voor elektriciteit het geval zal zijn. Zo kunnen we snel de koopkracht van de mensen beschermen. Daarnaast moeten we vooruit kijken met structurele maatregelen. CD&V legde al eerder binnen de regering het omgekeerde cliquetsysteem op tafel, dat het effect van zware prijsschommelingen op onze facturen moet milderen. De maatregel is al uitgebreid bestudeerd en becijferd. Nu komt het erop aan dit spoedig door te voeren.”
In zijn antwoord bevestigde minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) dat er extra maatregelen op de regeringstafel liggen om de druk op de energiefactuur te verlagen. “De energiefactuur legt al vele maanden een hoge druk op onze gezinnen. De maatregelen die we als federale regering namen in oktober vorig jaar en begin februari van dit jaar waren dan ook een noodzakelijke ondersteuning. Maar reeds toen wisten we dat meer nodig was om onze gezinnen te beschermen tegen abrupte prijsschommelingen. Daarom werken we op dit moment hard verder aan een grondige hervorming van de energiefactuur. Een btw-verlaging in combinatie met een accijnshervorming die onze energiefactuur minder gevoelig maakt voor plotse prijsschokken. Dit voorstel zal spoedig worden besproken en afgewogen in de regering, waarbij we uiteraard met argusogen de ontwikkelingen op het Europese en het internationale niveau volgen”, klonk het.
Wat besliste de regering al om de stijgende energieprijzen aan te pakken?
EERSTE PAKKET
In oktober 2021 heeft de federale regering maatregelen goedgekeurd tijdens de begroting (voor 760 miljoen euro):
- Het sociaal tarief werd in februari vorig jaar uitgebreid naar mensen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming en dit uitgebreid sociaal tarief werd verlengd t.e.m. 31 maart 2022.
- Mensen die het sociaal tarief krijgen, krijgen eenmalig een forfait van 80 euro (“winterkorting).
- Het sociaal fonds Gas en Elektriciteit krijgt bijkomende financiering van 16 miljoen euro zodat OCMW’s meer mogelijkheden krijgen om mensen te steunen die financiële problemen hebben.
- Hervorming van de energiefactuur: BIJZONDERE ACCIJNS – verhoging van 30 euro wordt voor iedereen vermeden.
Federale energieheffingen en -toeslagen worden afgeschaft (offshore toeslag, toeslag strategische reserve, federale bijdrage elektriciteit, toekomstige CRM toeslag) en vervangen door een verhoging van een bijzondere accijns voor elektriciteit. Hetzelfde wordt ook voor gas gedaan.
TWEEDE PAKKET
Op 1 februari voor 1,1 miljard euro.
- BTW op elektriciteit wordt tijdelijk verlaagd van 21% naar 6% en dit vanaf 1 maart tot 1 juli. Op die manier geven we een korting van 15% op de elektriciteitsfactuur aan elk gezin.
- Verwarmingspremie van 100 euro.
- Verlengen van het uitgebreide sociaal tarief gedurende 2e kwartaal (t.e.m. 30 juni)
- Verder werken aan een grondige hervorming van de energiefactuur
Lees ook:
CD&V keurt energienorm goed in Kamer