CD&V-gemeenten proberen het leven van hun inwoners in deze moeilijke periode zo aangenaam mogelijk te maken. Dat er lokaal veel initiatief wordt genomen is duidelijk. Lokale besturen willen handelaars en zorgverleners steunen, gezinnen zonder tuin helpen, jongeren in kwetsbare situaties zoveel mogelijk ondersteuning bieden, ...Hierbij vind je een overzicht van enkele opvallende acties.
Zele lanceert digitaal corona-kansenplatform 'Gezin(d) in je kot'
De gemeente Zele lanceert het digitale platform 'Gezin(d) in je kot' voor alle kinderen en ouders die met vragen blijven zitten. Ben jij op zoek naar duidelijke informatie over corona? Wil jij samen met jouw kind Nederlands blijven oefenen? Ontspannen met je gezin? Heb je nood aan opvoedingstips, een luisterend oor of zoek je hulp?
Schepen voor Gezin en Armoedebestrijding Tineke Lootens (CD&V): "Door middel van een digitaal corona-kansenplatform willen we twee dingen bereiken: tegemoet komen aan de vele vragen die leven bij deze kinderen, jongeren en ouders en preventief schoolse moeilijkheden en spanningen in gezinnen vermijden . Op ons platform werd de meest relevante informatie over het coronavirus in toegankelijke taal gebundeld, werden leuke leer- en oefenkansen verzameld en handige tips en hulplijnen voor het hele gezin opgelijst. Op deze manier geven we ook in deze crisistijd invulling aan ons gezins- en kansenbeleid en blijft vast en zeker iedere Zelenaar goed gezind in zijn kot!"
Kalmthout steunt handelaars via een gratis webshopplatform
Op de website van de gemeente Kalmthout vind je - naast een overzicht van alle Kalmthoutse handelaars en een link naar hun webshop – een oproep aan de handelaars zonder webshop. Ze verwijzen deze ondernemers door naar een platform waar ze gratis een webshop kunnen aanmaken. Een handleiding helpt hen hierbij.
#sinttruidensolidair
Veel binnen zitten? Dat vraagt om buitengewone creativiteit! Op de nieuwe website www.sinttruidensolidair.be kunnen de inwoners hun creatieve uitspattingen met alle Truienaren (en de rest van de wereld) delen. Van hartverwarmende liedjes en grappige filmpjes, tot kleurrijke tekeningen en prachtige gedichten. Zo halen ze samen het allerbeste uit deze periode en uit hunzelf!
Babbelbox in het rusthuis van Izegem
Er zijn veel initiatieven om contact te leggen tussen afgezonderde bejaarden in woonzorgcentra en hun familie thuis. Overal wordt volop geskypt, gezoomd en gewhatsappt maar in woonzorgcentrum De Plataan in Izegem installeerden ze een babbelbox. Dit is een afgesloten hokje waar bewoners van het rusthuis familie kunnen zien. Er is een tussenwand in plexiglas en via een microfoon kunnen ze 10 minuten praten met hun partner, kinderen of kleinkinderen.
Schepen van Zorg Ann Van Essche: "Dat is zeker zeer welkom. De bewoners zijn nu al meerdere weken gescheiden van iedereen. Je ziet de opluchting en de blijdschap op hun gezicht als ze elkaar even kunnen zien door het plexiglas." De bewoners moeten zich vooraf registreren om bezoek te krijgen in de babbelbox. Na het gesprek wordt de box opnieuw volledig ontsmet.
Zorgverleners krijgen voorrang in supermarkten, voedingswinkels en apotheken
Zorgverleners leveren enorme inspanningen, werken lange en onregelmatige uren en moeten deze dagen constant beschikbaar zijn. Vele steden en gemeenten hebben daarom een speciale kaart ontworpen die zorgverleners voorrang verleent bij het boodschappen doen.
Met de voorrangskaart kunnen ze aantonen dat ze zorgverlener zijn en krijgen ze voorrang zodat ze na hun lange zware werkdag geen lange wachtrijen moeten doen om voor hun gezin voeding te kopen. Leuven was één van de eerste steden waar de voorrangspasjes uitgedeeld werden aan onder meer artsen, verpleegkundigen of politieagenten. Het initiatief kreeg veel navolging.
Ronse helpt mensen zonder tuin
In je kot moeten blijven is iets makkelijk als je ook een tuin hebt. Maar veel mensen wonen in een appartement of huis zonder tuin en kunnen dus niet buiten. Zeker met kinderen is dit heel stresserend. Voor die mensen hebben ze in Ronse een oplossing gevonden. Ze stellen er een stadstuin ter beschikking voor buurtbewoners. Beurtelings en op afspraak kunnen ze een uur in de tuin.
MooiMol blijft thuis
In Mol werden alle coaches, leerkrachten, trainers… aangesproken om de inwoners te helpen om thuis te blijven. Voorzie jij leuke oefeningen in plaats van de volleybaltraining die je in de zetel kan doen? Ken je een liedje dat je ons kan leren zingen? Welke rekenoefeningen kunnen ouders thuis met hun kinderen maken? Via de Facebookgroep ‘MooiMol blijft thuis’ kan je het laten weten en er mee voor zorgen dat iedereen zoveel mogelijk binnen blijft.
Kuurne: Kinderen laagdrempelig informeren over corona
Elke zondag publiceert Kuurns burgemeester Francis Benoit een nieuw hoofdstuk van zijn kinderverhaal 'Cor & Ona' op de Facebookpagina 'Cor & Ona Verhaal'. Met het verhaal wil Benoit kinderen op een laagdrempelige manier informeren over de huidige coronacrisis.
"Volwassenen worden door diverse media benaderd. De kinderen snappen het wel ergens maar een verhaal kan altijd helpen", aldus Francis Benoit.
Raam op Rumst
De gemeente Rumst lanceert 'Raam op Rumst'. Vele Rumstenaren werken thuis vanuit een inspirerende omgeving. Maak een mooie foto vanuit je raam of tuin en toon jouw mooiste plek in Rumst. Je kan de foto insturen via mail naar info@rumst.be of op je socialemediakanalen plaatsen met de hashtag #raamoprumst, eventueel met vermelding van de wijk of straatnaam.
Alle inzendingen worden verzameld in het Facebookalbum Raam op Rumst en de beste inzendingen krijgen een plaatsje in het gemeentelijke infoblad.