Wat een jeugdbeweging lijden kan: na een jaar vol afgelaste activiteiten en onzekerheid omwille van het coronavirus hebben de voorbije dagen verschillende jeugdbewegingen en –verenigingen hun kamp moeten stopzetten door de uitzonderlijke weersomstandigheden, andere jeugdbewegingen kunnen niet vertrekken omdat de voorziene terreinen blank staan. De schade aan materiaal is enorm. Vlaams parlementslid voor CD&V Tinne Rombouts roept op tot solidariteit en wil met een aantal acties zo veel mogelijk kampen kunnen laten doorgaan. “We moeten alles op alles zetten voor die kinderen en jongeren”, zegt Rombouts.
Het noodweer hakt er stevig in, het leed en de schade is immens. De zomer waar lang naar uitgekeken werd, niet in het minst door onze jongeren, krijgt een rare wending nu het nationaal rampenplan is afgekondigd omwille van het noodweer. Verschillende jeugdkampen zijn abrupt afgebroken, jongeren werden geëvacueerd, tenten stonden onder water of werden zelfs meegesleurd door de immense waterstroom.
Duizenden kampen dreigen in het water te vallen
Volgens Tinne Rombouts is er op korte termijn nood aan een houvast voor die jeugdbewegingen. “Scouts en Gidsen Vlaanderen stelt: ‘honderden jeugdgroepen houden hun vertrek in beraad’. We moeten de organisatoren van de kampen duidelijk maken dat ze er niet alleen voor staan”, aldus Rombouts. Volgens het parlementslid is er nood aan actie, als we niet willen dat honderden of zelfs duizenden zomerkampen in het water vallen. “Duidelijke en uniforme communicatie is nodig voor de organisatoren om de mogelijkheden en de risico’s goed te kunnen inschatten.”
“Bij verschillende jeugdbewegingen zijn spontane acties zoals crowdfundings ontstaan om schade aan tenten en materiaal terug te betalen, andere jeugdbewegingen gaan via sociale media of andere kanalen op zoek naar een alternatief kampterrein om hun kamp toch te kunnen laten doorgaan en dan zijn er nog de jeugdbewegingen die op zoek zijn naar opvang na een stopgezet kamp”, legt Tinne Rombouts uit. Het parlementslid wil die acties kracht bijzetten. “We willen alles in het werk stellen om jongeren de mogelijkheid te geven hun kamp op een nieuwe locatie, misschien dichter bij huis en eventueel voor een verkorte periode, toch te laten verderzetten. Het is voor vele jongeren vaak de enige uitlaatklep waar ze zó naar uitgekeken hebben en dat na een jaar waar ze geen vrienden mochten zien, niet mochten feesten en zelfs amper naar school mochten gaan.”
Zoektocht naar een nieuw terrein of materiaal
Ongetwijfeld zullen er terreinen maar ook tenten zijn die de komende dagen en weken niet inzetbaar zullen zijn. Het water heeft zijn tijd nodig om weg te trekken en vervolgens zal er heel wat poetswerk nodig zijn, voor zowel de terreinen als én de tenten van de Vlaamse Uitleendienst (ULDK). Heel wat groepen zullen dus op korte termijn een nieuwe kampplek en nieuwe tenten moeten zoeken. In de crisisperiode van de varkenspest is het initiatief www.opkamp.be gelanceerd. Belangrijk is dat deze website nu opnieuw in de aandacht komt en daarbij hebben we hulp nodig van iedereen.
Rombouts wil er met 3 concrete acties voor zorgen dat zo veel mogelijk jeugdkampen alsnog kunnen doorgaan:
- Lokale besturen inzetten voor logistieke en materiële ondersteuning naar elke jeugdgroep binnen en buiten de gemeente. Lokale besturen kunnen ook nakijken welke locaties in hun gemeenten in aanmerking kunnen komen als tijdelijke kampplek en zich aanmelden bij www.opkamp.be;
- Landbouwers en eigenaars van terreinen die de komende weken een groep jongeren zouden kunnen opvangen oproepen om zich aan te melden en hun tijdelijke kampplaats te registreren via www.opkamp.be;
- Inzetten op eenvoudige manier om kampmateriaal uit te kunnen wisselen. Jeugdgroepen die nog kampeermateriaal (zoals sjorhout, kookgerief, tafels, banken, …) beschikbaar hebben: toon je solidariteit en leen je materiaal uit aan de getroffen groepen die al hun kampgerief kwijt zijn geraakt.