CD&V-Kamerleden Nathalie Muylle en Nawal Farih braken enkele maanden geleden nog een lans voor een open en transparant debat over een algemene vaccinatieplicht in de strijd tegen het coronavirus. De toenmalige epidemiologische situatie was dan ook bijzonder zorgwekkend door de agressieve Deltavariant en de intrede van de onbekende en uitzonderlijk besmettelijke Omikronvariant. Dit terwijl de vaccinatiegraad stagneerde en er een groot draagvlak bleek te zijn onder de bevolking voor een algemene verplichting.
Vandaag is de situatie helemaal anders. Een algemene vaccinatieplicht is niet langer aan de orde. De cijfers blijven immers de goede richting uitgaan en de druk op de zorg is sterk gedaald. Ook het draagvlak onder de bevolking is gekrompen. Dat wil echter niet zeggen dat de hoorzittingen die de voorbije weken in de Commissie Gezondheid plaatsvonden voor niets zijn geweest. Integendeel, de verschillende sprekers hebben elk vanuit hun eigen expertise zeer belangrijke inzichten aangeleverd die ongetwijfeld ervoor zullen zorgen dat het parlement en de regering beter voorbereid en vooral geïnformeerd zijn naar de toekomst toe. Een vaccinatieplicht, maar ook andere maatregelen zoals het CST, vereisen namelijk heel wat voorbereidend werk en een transparant en veelzijdig debat. We mogen niet louter focussen op ad hoc crisisbeheer, maar ook op lange termijn.
We weten namelijk niet wat de komende maanden nog zullen brengen. We kunnen alleen maar hopen dat het einde van de pandemie eindelijk definitief in zicht is. Anderzijds moeten we ons ook blijven voorbereiden op nieuwe golven en mogelijks nieuwe agressieve varianten in het najaar. Sowieso moeten we blijven inzetten op het verhogen van de vaccinatiegraad en op correct en doelgericht sensibiliseren en informeren. Vaccinatie blijft immers één van onze meest doeltreffende en efficiënte wapens in de strijd tegen covid-19.
Een informatief consult met de huisarts of andere zorgverleners die dicht bij de burger staan, kan hier een waardevolle aanvulling zijn op de bestaande sensibiliseringscampagnes. Er zou dan op niet-dwingende en laagdrempelige wijze een open gesprek worden aangegaan en correcte informatie worden verschaft aan de burger, die steeds de vrije keuze behoudt.
Daarnaast is het nuttig om andere maatregelen zoals het CST, een jaarlijkse herhalingsdosis van het vaccin voor risicogroepen of zelfs een kader voor een vaccinatieplicht als “tools” in de veelbesproken gereedschapskist te houden. Deze instrumenten kunnen we dan inschakelen wanneer deze nodig en gerechtvaardigd blijken om de volksgezondheid te beschermen en de druk op ons zorgsysteem onder controle te houden.
Binnenkort hebben we twee jaar crisisbeheer, vijf coronagolven, 30.000 overlijdens en verschillende hoorzittingen met meer dan veertig experten achter de rug. Het zou te betreuren zijn mochten we na dat alles nog altijd niet geleerd hebben dat vooruitziendheid en een goede voorbereiding levensnoodzakelijk zijn in de strijd tegen covid-19.