Campagnes voor hulplijn 1813 werpen vruchten af
30-11-2014
Recent werden de meest recente cijfers met betrekking tot zelfdoding in Vlaanderen bekend gemaakt. Daaruit bleek een lichte daling in 2012 tegenover het jaar daarvoor. Gesterkt door deze voorzichtig positieve resultaten blijft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen inzetten op preventie. In het kader van het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie kreeg de Zelfmoordlijn vorig jaar het nummer 1813 toegewezen. In navolging daarvan gebeurden al verscheidene campagnes om het nummer bekend te maken, om het taboe errond te verbreken en om de drempel om hulp te durven vragen te verlagen. Zo organiseerde ‘Te Gek!?’ vorige zomer een alternatieve tour de France met medewerking van een aantal bekende Vlamingen om aandacht te vragen voor geestelijke gezondheidsproblemen.
In 2013 beantwoordde de Zelfmoordlijn 11.303 oproepen. In november van dat jaar werd de hulplijn 1813 operationeel, een samenwerking tussen Tele-Onthaal en het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ). De eerste 9 maand van 2014 werden 10.036 oproepen beantwoord. “Indien het aantal beantwoorde oproepen zich in dezelfde lijn verder zet tot het einde van het jaar, stevenen we af op een toename van 20%,” zo antwoordde Vlaams minister van Welzijn op een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Katrien Schryvers. Daarnaast blijkt de gemiddelde oproepduur toe te nemen. Een gesprek langs de telefoon duurt gemiddeld 31 minuten. Hulplijn 1813 biedt ook hulp aan via chatsessies. Sinds november vorig jaar werden zo 1.607 gesprekken gestart met een gemiddelde duur van 68 minuten. Daarenboven werden 522 e-mails beantwoord.
De Zelfmoordlijn 1813 wordt bemand door vrijwilligers, ondersteund door professionelen. Het is immers de bedoeling om de toegankelijkheid van de hulplijn zo laagdrempelig mogelijk te houden. Bovendien kan er zo permanentie worden voorzien buiten de normale werkuren. Het CPZ wil vanaf januari 2015 30 extra vrijwilligers kunnen inzetten en organiseert daarvoor wervingscampagnes. Na de eerste campagne meldden maar liefst 585 mensen zich aan om vrijwilliger te worden. Niet iedereen doorloopt echter de daaropvolgende stappen. Momenteel volgen 29 mensen de opvolging. “Het is nog afwachten hoeveel vrijwilligers uiteindelijk aan de slag zullen gaan na de laatste opleidingsronde van januari,” aldus Katrien Schryvers.