Vlaanderen zal de volgende jaren van het kleuter- tot het secundair onderwijs nood hebben aan heel wat gemotiveerde en gepassioneerde leerkrachten. Daarom gaf Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits vandaag samen met heel wat onderwijspartners het startschot van de campagne ‘Word een echte influencer’ om het lerarenberoep en de hervormde lerarenopleidingen positief in de kijker te zetten.
De leraren zelf vormen in de campagne het uithangbord op sociale media. Hierbij richt men zich tot leerlingen uit het laatste jaar van het secundair onderwijs en ook op zij-instromers, een steeds belangrijkere doelgroep van kandidaten die zich willen heroriënteren op de arbeidsmarkt. Ook voor hen kan een job in het onderwijs een interessante loopbaankeuze zijn.
Hilde Crevits: “Met deze campagne willen we niet alleen de vernieuwde lerarenopleidingen promoten, maar vooral ook onze leraren zelf in de spotlights plaatsen. Zij zijn onze beste ambassadeurs om jongeren of werkzoekenden te overtuigen om voor de job te kiezen. Ons onderwijs geniet een groot vertrouwen bij de Vlaming. Dat is te danken aan onze 180.000 echte influencers.”
Leraren uithangbord campagne
De leraren zelf zijn het uithangbord van de campagne die voornamelijk op sociale media zal worden gevoerd. Leraar zijn is een job met heel wat voldoening, een job om fier op te zijn, een job waarmee je het verschil maakt voor jongeren, als een échte influencer. Onderzoek toont aan dat de invloed van de leraar op de onderwijsprestaties van leerlingen heel groot is, met een blijvende impact op het verdere leven van die jongeren. Zij zijn de beste ambassadeurs om het lerarenberoep te promoten en andere te overtuigen om ook voor de job of opleiding te kiezen.
Met de hervormde lerarenopleidingen aan de hogescholen en de universiteiten die volgend schooljaar starten, kan je leraar worden op graduaats- bachelor- én masterniveau. 18- jarigen die een universitaire opleiding willen volgen, zullen door de komst van de educatieve masteropleidingen, al vanaf de start van hun opleiding de keuze kunnen maken voor het leraarschap. Met aangepaste trajecten in avond, weekend, en/of afstandsonderwijs wordt er ook in een flexibel aanbod voorzien voor zij-instromers. Een steeds belangrijkere doelgroep van kandidaten die zich willen heroriënteren op de arbeidsmarkt en voor wie een job in het onderwijs een interessante loopbaankeuze kan zijn.
Startende leraren krijgen ook meer werkzekerheid door de verderzetting van de lerarenplatforms en aanvangsbegeleiding wordt voor hen een recht en plicht vanaf volgend schooljaar.