Psychische problemen op de werkvloer, zoals burn-out en depressie, zijn een groeiend maatschappelijk probleem dat de grootste aandacht verdient. Zo telt ons land telt meer dan 100.000 langdurig zieken die kampen met mentale en psychosociale problemen, waaronder burn-out en andere stress-gerelateerde problemen.
Kris Peeters heeft als Minister van Werk het voorkomen van burn-out en stress daarom hoog op de agenda staan. Het aanpakken van burn-out is volgens hem een van de grote uitdagingen van deze tijd. "We hebben het allemaal druk, zowel thuis als op het werk. Het evenwicht tussen werk en privé vinden en behouden is moeilijk. Mensen weten niet wat eerst te doen, ze verliezen de controle, en daarmee ook hun bevlogenheid. En voor ze het weten, zitten ze ziek thuis." Oplossingen voor het vermijden van burn-out en depressie op werk vindt hij dan ook noodzakelijk.
Daarom keurde hij de voorbije jaren meerdere projecten goed die inzetten op preventie en het vroegtijdig herkennen van psychische problemen in de werkomgeving. De Wet Werkbaar Wendbaar Werk van Kris Peeters betekent eveneens een grote stap in een beter evenwicht tussen werk en privé.
Kris Peeters: “Met deze wet wordt onze arbeidsmarkt definitief de 21ste eeuw binnengeloodst. De Wet Werkbaar Wendbaar Werk is goed nieuws voor mensen die werk en privé beter willen combineren en het is goed nieuws voor bedrijven die flexibeler moeten kunnen werken. Met de hervorming zorgen we er bovendien voor dat onze bedrijven beter kunnen concurreren met het buitenland en buitenlandse bedrijven hier makkelijker zullen investeren."
Ook Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin voert al langer actie tegen burn-out en depressie. Aanpakken en bespreekbaar maken, is cruciaal. Daarover is hij erg duidelijk: “Weg met het taboe waarmee mensen met psychische problemen nog steeds geconfronteerd worden. Het getuigt van moed dat steeds meer mensen openlijk getuigen over hun depressie of burn-out, maar het zou vandaag niet meer zo verwonderlijk mogen zijn." Onder meer met het Vlaamse decreet Geestelijke Gezondheid uit 2018 wil Vandeurzen het stigma doorbreken. Bij de zorgverlening zet hij bovendien in op meer preventie en betere begeleiding door mensen uit de omgeving. Zo worden familie, buren en vrienden nog meer betrokken bij de oplossing.
>> Meer info over de Wet Werkbaar Wendbaar Werk
>> Meer info over Projecten van Kris Peeters tegen burn-out
>> Jo Vandeurzen: Vlaams decreet Geetelijke Gezondheid doorbreekt stigma