Burgemeesterstop: 3D-plan gaat lokaal
31-03-2014
Burgemeestertop: 3D-plan gaat lokaal.
Vandaag, 31 maart, vindt de burgemeesterstop plaats. 138 burgemeesters verzamelen en presenteren een visietekst waarin we 15 oranje, lokale accenten of ‘eyecatchers’ aanbrengen in het Vlaams en federaal 3D-plan van onze partij. Want CD&V staat voor harmonie tussen de niveaus: een verhaal van samenwerken. Daarom hebben we ook één 3D-plan. Een sterker Vlaanderen en een Sterker land beginnen namelijk lokaal. Als christendemocraten geloven we sterk in de kracht van het lokale niveau. Onze lokale besturen moeten daarbij dienstbaar, doelgericht en dichtbij zijn.
De verkiezingen van 25 mei lijken niet belangrijk voor de steden en gemeenten. Niets is minder waar. De lokale besturen zijn de overheden die het dichtst bij de mensen staan. Hun werking wordt sterk beïnvloed door het Vlaamse en federale beleid. De keuzes die we de volgende maanden maken, kunnen een enorme impact hebben. CD&V is en blijft de partij die niet overtuigd hoeft te worden van het belang van de lokale overheden. Ons 3D-plan bevat dan ook heel wat voorstellen die dit in de verf zetten. We lichten er 3 voor u uit.
- Veel gemeenten staan vandaag voor financiële uitdagingen. Toch wil CD&V dat iedere Vlaming kan blijven rekenen op een gemeente die een goede dienstverlening biedt. Daarom houden we – ook in budgettair moeilijke tijden - vast aan de gegarandeerde groei van de middelen in het gemeentefonds: met CD&V wordt er niet geraakt aan de jaarlijkse stijging van 3,5%! Wij wijzen de doorschuifpolitiek van sommige andere partijen resoluut af : door financiële problemen te verschuiven van de ene overheid naar de andere overheid is de Vlaming helemaal niet beter af. Steden en gemeenten zorgen immers voor beleid dat echt dichtbij is: veilige schoolomgevingen, nette wegen, steun aan sportclubs en verenigingen, … De lokale overheden staan bovendien garant voor de helft van alle overheidsinvesteringen. Voor de economie is het essentieel dat zij dit kunnen blijven doen.
- CD&V wil dat de Vlaamse en federale overheid de lokale besturen in staat stellen om effectief de toegangspoort / het loket te zijn van de Vlaming tot “zijn of haar overheid”. Dat vereist overheidsdiensten die nog meer samenwerken. We willen nog meer inzetten op het “only once” principe : informatie die door 1 overheid opgevraagd is, moet meteen beschikbaar zijn voor alle overheden. Dat vereist ook extra inspanningen op het vlak van e-government. Iemand met ondernemingsplannen zou in de toekomst met al zijn vragen richting de overheid terecht moeten kunnen bij zijn lokaal bestuur. Personen met een handicap zouden meteen alle relevante informatie moeten krijgen als ze aankloppen bij hun lokaal bestuur. Het kan echter niet de bedoeling zijn werk door te schuiven: dit kan enkel als de federale en Vlaamse overheid de administratieve lasten voor lokale besturen beperken.
- CD&V wil opnieuw een sprong voorwaarts maken op het vlak van mobiliteit, en dan in het bijzonder met betrekking tot de fietsers en het openbaar vervoer. Door lokale besturen meer te betrekken en meer inspraak te geven bij mobiliteitsbeslissingen, zorgen we voor een nog beter netwerk aan fietspaden (van “Oostende tot Voeren”) en voor een openbaar vervoer dat nog beter inspeelt op de effectieve noden van de mensen.
De visietekst is niet limitatief. Het is duidelijk dat de lijst van lokale doelstellingen, verwachtingen en verzuchtingen (véél) uitgebreider is dan de drie bovenstaande en in totaal vijftien prioriteiten. Wanneer we het hebben over “lokale besturen”, dan bedoelen we hier de steden en gemeenten en de OCMW’s met in hun verlengde de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. We zien die niet als “ondergeschikte besturen”, maar als volwaardige partners van de provinciebesturen en Vlaanderen, het federale en het Europese niveau. Deze nota is geïnspireerd door de besluiten van het Innesto-congres, diverse insteken vanuit allerhande memoranda en evaluaties van de interne staatshervorming en aanvullend op het VVSGmemorandum “Naar een slagkrachtige lokale overheid”.
We willen een sterk partnerschap tussen overheden die elkaar nodig hebben en elkaar versterken, ieder vanuit zijn eigenheid en opdrachten, om een beleid te voeren dat tegemoet komt aan de oprechte verwachtingen van inwoners, ondernemers, organisaties, de omgeving. Vanuit de sterke lokale verankering van onze partij, nogmaals bevestigd in 2012, willen ook onze raadsleden, schepenen en burgemeesters voluit hun verantwoordelijkheid nemen om te werken aan economische groei in al zijn veelzijdigheid, met sociale vooruitgang die van onze dorpen en steden warme en levendige biotopen maakt.
Samen bouwen we aan het Vlaanderen van morgen!