Burgemeesters informeren over vrijlating pedofielen
22-09-2009
De voorbije weken werd de samenleving geconfronteerd met gegevens over veroordeelde pedofielen. De zelfverklaarde pedojager Chris Hölsken plaatste gegevens online waar ik als burgemeester via de justitiële en politiediensten zelf geen toegang toe heb.
De problematiek van de voorbije weken heeft mij nochtans overtuigd van de noodzaak om als burgemeester geïnformeerd te worden over de vrijlating van voor zedendelicten veroordeelde personen. Het uitgangspunt moet zijn dat de burgemeester enkel geïnformeerd wordt indien er vrees bestaat over de verstoring van de openbare orde en veiligheid.
In Nederland bereidt men een proefproject voor waarin de burgemeesters van 10 à 15 steden en gemeenten op de hoogte gebracht zullen worden van de vrijlating van veroordeelde zware delinquenten. Het project moet toelaten om een beter inzicht te verwerven in:
welke delicten gemeld dienen te worden
wie de burgemeester informeert
in welke fasen de invoering moet verlopen
hoe omgaan met verhuizing van veroordeelde delinquenten
welke de gewenste bewaartijd van de informatie is
de mate waarin de informatiestroom binnen de bevoegdheden bijdraagt aan het voorkomen van de verstoring van de openbare orde en veiligheid.
Om dit proefproject mogelijk te maken moet de Nederlandse minister van Justitie toestemming geven tot het verstrekken van de justitiële gegevens aan de burgemeester.
Ik stel voor om in overleg met Justitie en een aantal gemeenten een gelijkaardig proefproject te starten. Daartoe contacteerde ik mijn collega in het federaal parlement Raf Terwingen, lid van de bevoegde commissie Justitie. Hij diende ondertussen reeds de bijgevoegde parlementaire vraag in bij de minister van Justitie Stefaan De Clerck omtrent de opstart van een gelijkaardig pilootproject in België.
Sonja ClaesBurgemeester van Heusden-Zolder