BTW-vrijstelling samenwerkende zorginstellingen
02-10-2012
Vicepremier en Minister van Financien Steven Vanackere publiceert deze maand nog een omzendbrief om de BTW-vrijstelling voor samenwerkende zorginstellingen mogelijk te maken. Dat zei de minister vandaag op de studiedag van de koepelorganisatie Zorgnet.
Zorginstellingen gaan alsmaar meer samenwerken. Enerzijds omdat de overheid dit oplegt, anderzijds omdat zij zelf zich zo efficiënt mogelijk proberen te organiseren. Zorg op maat van de zorgbehoevende betekent immers specialisatie en arbeidsdeling. Hoewel deze samenwerkingsverbanden kostenbesparend zouden moeten zijn, hadden zij tot gevolg dat de btw-vrijstelling voor de gezondheidszorg in vele gevallen niet meer van toepassing was en de zorg bijgevolg net duurder werd. Meer en meer zorginstellingen zagen zich verplicht om artificieel een of andere overkoepelende instelling in het leven te roepen om alsnog BTW-vrijstelling te kunnen genieten.
De omzendbrief die minister Vanackere dinsdag 2 oktober heeft toegelicht, lost dit probleem op. Hij creëert rechtszekerheid voor de zorginstellingen en vereenvoudigt bovendien het werk van zowel de zorginstellingen als van de btw-controleur aanzienlijk.
De circulaire omschrijft de verschillende vormen van samenwerking, en preciseert vervolgens welke daarvan worden vrijgesteld. Aan de hand van enkele voorbeelden wordt vervolgens nog eens duidelijk gemaakt welke samenwerkingsvormen precies onder dit regime vallen.
Het btw-probleem sleepte al jaren aan. Deze belangrijke beslissing is er gekomen met de constructieve inbreng van de koepelorganisatie Zorgnet, in nauwe samenwerking met de federale departementen Financiën en Volksgezondheid.
Indien de zorginstellingen nog problemen hebben, zal Zorgnet de vragen centraliseren en zo naar de Centrale Diensten van FOD Financiën doorsturen. De samenwerking stopt bijgevolg niet vandaag.