Brusselse regering laat 3 trajecten voor Metro Noord nader onderzoeken
22-09-2013
Op voorstel van Brigitte Grouwels, Brussels minister van Vervoer, en Bruno De Lille, Brussels staatssecretaris van Mobiliteit, heeft de Brusselse ministerraad vandaag beslist om 3 tracévarianten voor Metro Noord verder te onderzoeken. Met deze beslissing geeft de Brusselse regering verder gestalte aan haar beslissing van februari 2013. Toen werd geopteerd voor het traject 'Schaarbeek dichtbevolkte wijk'.
De uitbreiding van de metro richting Schaarbeek en Evere (de zogenaamde Metro Noord) is noodzakelijk om de groeiende vraag naar openbaar vervoer tussen het centrum van Brussel en het Noorden van het gewest op te vangen. Die vraag werd becijferd op meer dan 6.000 reizigers per uur, een aantal dat te hoog is om bediend te kunnen worden door betere bovengrondse tram- en busverbindingen. Ook een premetro kan deze reizigersaantallen niet aan.
Noord-Zuid-as
Vanuit het Noordstation zal de nieuwe metrolijn aansluiten op de huidige noord-zuidverbinding van de MIVB.
Metro Noord maakt het mogelijk om de huidige premetro op de Noord-Zuid-as om te vormen tot een echte metro. Deze metrolijn maakt een rechtstreekse metroverbinding mogelijk vanuit de gemeenten Vorst en Sint-Gillis door het centrum van Brussel naar Schaarbeek en Evere.
Het eindpunt van de metrolijn ligt nog niet helemaal vast. Een mogelijkheid is Bordet. Maar ook het verder gelegen Haren wordt door de Brusselse regering nog steeds als mogelijkheid naar voor geschoven. Hier kan immers een multimodale pool gecreëerd worden met de spoorwegen (lijnen 26 en 36). Bovendien kan er eventueel een metrodepot ingeplant worden, grenzend aan de bestaande MIVB-site in Haren.
Voorkeursvarianten
Tijdens de socio-economische haalbaarheidsstudie werden eerder al 3 mogelijke tracés onderzocht : ‘Schaarbeek dichtbevolkte wijk’, ‘Station van Schaarbeek’ en ‘Louis Bertrand’. Uit deze studie kwam 'Schaarbeek dichtbevolkte wijk' als beste naar voren. Dit tracé heeft immers het grootste potentieel aan gebruikers en aan modal shift. Het is dus het tracé dat de beste mobiliteitsoplossing aanbiedt.
De Brusselse regering schaarde zich al in februari van dit jaar daarom al achter deze keuze voor 'Schaarbeek dichtbevolkte wijk'.
In een volgende studiefase werd dit tracé 'Schaarbeek dichtbevolkte wijk' nader bestudeerd aan de hand van 15 mogelijke opties.
Uit deze 15 opties schoof het studiebureau 3 voorkeursvarianten naar voren :
Variante A langs de stations Liedts, Collignon, Waelhem (met een verbinding naar het Verboekhovenplein), Helmet, Oud Kapelleke (of eventueel Vrede), Bordet.
Variante B langs de stations Liedts, Collignon, Demolder (Verboekhoven), Riga, Linde, Vrede, Bordet
Variante C langs de stations Liedts, Collignon, Rayé, Paul Brien, Vandevelde, Oud Kapelleke, Bordet
Het Liedtsplein, Collignonplein en Bordet krijgen dus een station in alle te onderzoeken varianten.
Timing project
Nog tot en met 2014 wordt het project verder technisch bestudeerd en wordt ook het stedenbouwkundige richtplan opgesteld. In 2015 en 2016 volgt dan de aanvraag voor een stedenbouwkundige en milieuvergunning. 2017 wordt het jaar van de aanbestedingen, zodat in 2018 met de bouw gestart kan worden.
Die bouw zal naar schatting vier jaar in beslag nemen. Als alles volgens plan verloopt moeten in de loop van 2022 de eerste metrostellen onder de straten en pleinen van Schaarbeek en Evere rijden
Communicatietraject
Voorts vraagt de Brusselse regering ook aan het samenwerkingsverband Beliris om een belangrijk communicatie- en participatietraject op te zetten om de bevolking te informeren over dit belangrijke project.
Brigitte Grouwels, Brussels minister van Vervoer : "Met deze beslissing komt de realisatie van Metro Noord opnieuw een stap dichterbij. Dit project is een van de grote projecten, die ervoor moet zorgen dat het aanbod aan openbaar vervoer in Brussel in 2022 met 60 procent hoger ligt dan vandaag het geval is."
Bruno De Lille, Brussels staatssecretaris voor Mobiliteit : "De ontwikkeling van de metro naar Bordet zal de wijk een nieuw gezicht geven. We zullen de vrijgekomen ruimte heraanleggen ten voordele van openbaar vervoer, actieve vervoersmodi en een betere levenskwaliteit voor de bewoners."