Brusselse Bouwmeester begeleidde 160 projecten
27-03-2014
De Brusselse bouwmeester Olivier Bastin heeft sinds zijn aanstelling in november 2009 meegewerkt aan meer dan 160 projecten van huisvesting, kantoren, openbare ruimten en infrastructuur voor mobiliteit.
De projecten situeren zich vooral in “Ruimte voor Versterkte Ontwikkeling van Huisvesting en Renovatie” (RVOHR), in de kanaalzone en de tweede kroon van Brussel. Ook bij de ontwikkeling van Neo, goed voor 240.000 m2, is de Brusselse bouwmeester betrokken. In totaal begeleidde hij zo’n 160 projecten. Dat bleek uit het antwoord van minister-president Rudi Vervoort op de interpellatie van Brussels volksvertegenwoordigerBianca Debaets(CD&V). 33% heeft betrekking op gemeentelijke projecten en wijkcontracten, 15% zijn projecten van gewestelijk belang, 24 % projecten van regionale actoren (openbare vastgoedmaatschappijen, citydev en andere) en 9% zijn Beliris projecten.
Volgens Debaets tonen de cijfers aan dat steeds meer bouwheren overtuigd zijn van een samenwerking met de bouwmeester. Ze is ook verheugd over de verdubbeling van het budget. De middelen voor het team van de bouwmeester stijgen immers van 590.000 EUR naar om en bij 1 miljoen EURO.
Olivier Bastin gaf eerder te kennen geen nieuw mandaat te ambiëren. “Ik roep de Brusselse regering op om een uitgebreide evaluatie door te voeren na 5 jaar Brusselse bouwmeester. Dat kan nuttig zijn bij de aanstelling van de opvolger van Bastin. Zo moeten we o.a. nagaan welke instrumenten we hebben om gemeenten en privésector– die nu niet verplicht zijn hun projecten te laten begeleiden door de bouwmeester- toch warm te maken voor een samenwerking. Het kan de architecturale kwaliteit in Brussel alleen maar ten goede komen.” aldus Debaets.
Debaets pleit ook voor de opmaak van een hoogbouwnota door de volgende Brusselse bouwmeester. “We weten dat de Brusselse bevolking verder blijft aangroeien. Om aan de huisvestingsnoden te kunnen voldoen die uit die stijging voortvloeien zal het stadsweefsel moeten verdichten. De densiteit ligt in Brussel een stuk lager dan in andere Europese steden (Brussel heeft een gemiddelde dichtheid van 63 inwoners per hectare terwijl Lyon 90 inwoners per hectare huisvest en Parijs 200). Ook hoogbouw kan een deel van de oplossing bieden, zolang er maar goed over nagedacht wordt waar. Laat ons vooral niet de vergissing maken hoogbouw uitsluitend te voorzien binnen de sociale huisvesting, waar je een hoge concentratie hebt aan mensen met zeer lage inkomens. Een goede sociale mix lijkt me een essentieel element bij de totstandkoming van woontorens.” zegt Debaets