Brussels ziekenhuispersoneel oefent Nederlands online in ‘hopitaal’
13-11-2012
Vandaag stelden de Brusselse openbare ziekenhuizen samen met het Brusselse Huis van het Nederlands HopiTAAL voor. HopiTAAL is een elektronische leeromgeving waarmee Brusselse verpleegkundigen, onthaalbedienden en artsen Nederlands zullen kunnen oefenen, waar en wanneer ze willen. Handig voor wie nachtshifts en weekendshifts draait, en dus moeilijker de Nederlandse les kan bijwonen.
Ook de oefeningen en leerpaden zijn helemaal op maat van de Brusselse ziekenhuizen en hun personeel ontwikkeld. In tegenstelling tot andere leerplatformen, gebruikt HopITAAL veel audio- en videofragmenten en ligt de focus sterk op het spreken met en luisteren naar patiënten. De taal is heel concreet, toegepast op de ziekenhuizen en gaat van “De dokter zal u onderzoeken” tot “Adem diep in en uit”.
Het allerbelangrijkste is immers dat patiënten en verpleegkundigen, artsen of onthaalmedewerkers elkaar begrijpen.
Dat in Brussel zowel patiënten als ziekenhuismedewerkers heel veel verschillende talen spreken, maakt werken rond taalbeleid een grote uitdaging. Toch werken de Irisziekenhuizen al langer aan taalbeleid. Sinds 2006 kunnen de medewerkers van de spoeddiensten er samen met een interne privéleraar werken aan hun Nederlands. En sinds 2008 volgen ook de onthaalbedienden een opleiding. De interne taaltrainers van iris gaven de voorbije jaren les aan 300 personeelsleden van de spoed en 250 onthaalbedienden. In 2009 ontving het taalbeleidsplan van Iris het Europees Label voor Innovatief Talenonderwijs. Ondertussen zaten ook de Brusselse privéziekenhuizen niet stil. Met de hulp van het Huis van het Nederlands organiseren ook zij aangepaste taallessen en andere initiatieven die hun medewerkers volop kansen geven om het Nederlands dat ze in de les leren te oefenen, zoals conversatietafels en peter-meterschappen. Voor het geheel van de Brusselse ziekenhuizen werd het zakwoordenboekje ‘Opération NL/Operatie FR’ ontwikkeld.
En nu is er dus HopiTAAL. Deze nieuwe elektronische leeromgeving zal ter beschikking worden gesteld van de hele Brusselse gezondheidszorg. Het is Brussels Minister Brigitte Grouwels, bevoegd voor informatica, die dit nieuwe instrument financierde. "De toegankelijkheid van onze gezondheidszorgen is fundamenteel verbonden aan taal. Het spreken en begrijpen van de taal van de patiënt is het begin van alles. In ons tweetalig gewest wonen of werken dagelijks 300.000 Nederlandstaligen. Een goede, tweetalige dienstverlening in de gezondheidszorg is letterlijk levensbelangrijk. Ik ben blij dat ik hieraan als Brussels minister bevoegd voor Informatica kan meewerken", aldus de minister.