Brusselaar kan zijn bouwaanvraag voortaan via het internet opvolgen
29-02-2012
Brigitte Grouwels (Brussels minister voor Informatica) en Emir Kir (Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw) hebben vandaag een primeur voor België voorgesteld: via dewebservice « Vergunningen online » op www.stedenbouw.irisnet.be kan de Brusselaar zijn bouwaanvraag eenvoudig en snel opvolgen.
Voortaan kan iedereen die voor een verbouwing of nieuwbouw in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een bouwaanvraag heeft lopen, de evolutie van zijn dossier online opvolgen. Dit project wordt opgezet door het Gewest en de meeste Brusselse gemeenten. Dankzij deze online applicatie heeft de burger toegang tot alle publieke informatie met betrekking tot
bouwdossiers. Dat is handig wanneer de burger meer wenst te weten over lopende projecten in zijn buurt.
“Het betreft hier een belangrijke doorbraak omdat administratieve procedures nu een stuk transparanter en voor iedereen overzichtelijk worden”, aldus Staatssecretaris Emir Kir. “Dankzij «Vergunningen online» bieden wij de burger een betere dienstverlening en meer transparantie van bestuur door middel van ICT. Dit staat dus echt voor een transversaal beleid. Alle barrières tussen de verschillende overheidsdiensten werden opgeheven. De burger zit voortaan in de driving seat,” benadrukt Brigitte Grouwels, Minister voor Informatica.
Het Brussels Gewest laat het daar echter niet bij. In een tweede fase zal de Brusselaar meteen online een bouwaanvraag kunnen indienen of aanpassen. Dit betekent een ongelooflijke tijdswinst en een reuzensprong op het vlak van efficiëntie!
« Vergunningen online »: hoe werkt het?
U surft naar de homepagina van www.stedenbouw.irisnet.be, de portaalsite voor alle mogelijke info met betrekking tot stedenbouw in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. U klikt op de « Vergunningen online »-button en wordt rechtstreeks naar de applicatie geleid. De toegang tot uw persoonlijk dossier is goed beveiligd. U gebruikt hiervoor immers uw elektronische identiteitskaart (eID) en een unieke code die u krijgt bij het indienen van uw stedenbouwkundige aanvraag. Eenmaal aangelogd kunt u op het scherm precies zien in welk stadium uw dossier zich bevindt. Bovendien kunt u als aanvrager toegang tot uw dossier verlenen aan de personen van uw keuze, zoals een architect of een familielid.
De stedenbouwkundige projecten kennen in uw buurt...
Het Brussels Gewest kiest dus voor meer transparantie ten opzichte van de burger. Op de « Vergunningen online »-homepage vindt u een kaart met regelmatige updates van alle lopende stedenbouwkundige en verkavelingsvergunningen in het Brussels Gewest. U hebt toegang tot alle publieke info over een project [(ver)bouwen, verkaveling, enzovoort]. Een paar kliks volstaan. Tik een specifiek adres in voor meer info rond een dossier of vink één of verschillende zoekfilters aan: stedenbouwkundige vergunning, verkavelingsvergunning, In behandeling, Toegekend, Geweigerd of Geannuleerd. De projectfiche lijst de volgende elementen op: voorwerp (verbouwing, een boom omhakken...), adres, de administratie die de vergunning aflevert, dossiernummer, de belangrijkste stappen (start openbaar onderzoek of behandeling in overlegcommissie) en, ten slotte, na de toekenning, plaatsing op de kaart van het Brussels Gewest.
Alle verstrekte informatie, zowel in het openbare als in het privégedeelte, werd door de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke levenssfeer afgetoetst.
Een dienst van het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest
« Vergunningen on line » vertrekt vanuit twee projecten die mee aan de basis liggen van de administratieve vereenvoudiging in het Brussels Gewest: het NOVA-platform en IRISbox, het elektronisch loket van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Dankzij NOVA kunnen de gemeente- en gewestadministraties, die meebeslissen wanneer het over stedenbouwkundige vergunningen gaat, dossiers inleiden en nuttige informatie uitwisselen. Het NOVAplatform beschikt bijvoorbeeld over een vervaldagenkalender, die gekoppeld is aan de onderzoekstermijnen die voor een dossier gelden. Vandaag de dag is NOVA in gebruik bij de meeste Brusselse gemeenten, en, op gewestvlak, bij het Bestuur voor Ruimtelijke ordening en Huisvesting van het MBHG en bij Leefmilieu Brussel.