Brussel en Vlaanderen op de Tandem
24-08-2011
Het structurele fietsoverleg tussen Vlaanderen en Brussel levert resultaten op. De werkgroep “Fiets” (waarin o.a. vertegenwoordigers van de Vlaamse en Brusselse mobiliteitskabinetten en de Vlaamse en Brusselse fietsmanagers zetelen) kwam op een goed jaar tijd zes keer samen, en “omdat beide gewesten hetzelfde doel (rond intergewestelijk fietsbeleid) nastreven verlopen de contacten in een goede sfeer”. Dit meldt Vlaams minister voor Mobiliteit en Openbare Werken, Hilde Crevits op een vraag van Vlaams parlementslid Paul Delva (CD&V). De minister somt bovendien enkele concrete toekomstprojecten of realisaties op inzake intergewestelijke fietspaden, o.a. de aansluiting Kanaalroute op grens met Vilvoorde en brug over A201 (waarvoor een samenwerkingsovereenkomst zal worden afgesloten), of het gerealiseerde fietsproject aan de Boechoutlaan (Grimbergen) – Madridlaan (Laken), langs de A12, met brug over de Romeinsesteenweg. “Ook de aanleg van verschillende fietswegen door de VLM in de Oostrand, met steun van het Fietsfonds, nadert de voltooiing,” laat Minister Crevits weten.
Tenslotte vermeldt de minister nog twee studies i.v.m. de ontwikkeling van een “fietsGEN”: enerzijds zal de Provincie Vlaams-Brabant een tracéstudie uitvoeren voor de kruising van de R0 langs spoorlijn 36 (HST-route), en anderzijds wordt de technische haalbaarheid van een fietsroute langs spoorlijn 60 (OMA-B-route) verder onderzocht.
Paul Delva (Vlaams parlementslid, CD&V) en Brigitte De Pauw (CD&V-fractievoorzitter Brussels parlement) zijn tevreden met de vooruitgang van de werkgroep “fiets” in het kader van de interregionaal overleg tussen de Vlaamse en Brusselse Ministers van Mobiliteit en Openbare Werken. Dit bewijst opnieuw dat de gewesten kunnen samenwerken op concrete projecten. “We moeten echter het aantal intergewestelijke fietspaden nog uitbreiden, of verbeteringen aan de huidige fietspaden aanbrengen, als we meer mensen de fiets op willen en als we de files willen verminderen. We kijken alvast uit naar de resultaten van de twee vernoemde studies.” zo besluiten de beide parlementsleden.
Een situatie zoals op de Romeinsesteenweg, waarbij één helft van een weg door Wemmel wordt heraangelegd en de andere helft op grondgebied Brussel onaangeroerd blijft, moet in de toekomst vermeden worden. Brigitte De Pauw (CD&V-fractievoorzitter Brussels parlement) vroeg Brussels minister van Openbare Werken en Vervoer Brigitte Grouwels naar de mogelijkheid van deze weg een gewestweg te maken. De minister gaf aan dat de mogelijke overheveling van gemeentewegen die op beide gewesten liggen naar het gewestelijk niveau inderdaad besproken wordt tijdens het interregionaal overleg. De Pauw en Delva zijn tevreden dat er onderzocht wordt aan structurele oplossingen voor dergelijke kafkaïaanse situaties.