“Brussel : Doorstroming werkervaringsprojecten naar regulier werk is succes”
23-03-2012
In 2010 kon worden vastgesteld dat de cofinanciering van de VGC -jaarlijks 550.000 euro voor werkervaringsprojecten in de sectoren bouw, zorg en horeca - bijdroeg tot kwaliteitsvolle trajecten voor een 250-tal langdurig werklozen. Daarvan kon een grote meerderheid, namelijk 66%, naar regulier werk doorstromen en 8% naar een vervolgopleiding. In circa driekwart van de gevallen wordt een gevolg gegeven aan de werkervaringsprojecten. Dat bleek uit cijfers die Brussels Parlementslid (CD&V) opvroeg bij Guy Vanhengel, VGC Collegelid bevoegd voor Onderwijs.
“Een actieve begeleiding van langdurig werklozen werpt dus wel degelijk vruchten af” zegt het Brussels parlementslid. " Maar ook voor onze Brusselse leerlingen moeten we zorgen voor een betere afstemming tussen de opleiding en de arbeidsmarkt. Dit kan b.v. via het vormingsprogramma van Tracé, ‘Jump naar Werk,’ dat laatstejaarsleerlingen uit het voltijds onderwijs en vooral uit het TSO, BSO, BuSO en deeltijds secundair onderwijs, een duidelijk beeld wil geven bieden van de arbeidsmarkt en haar verwachtingen."
Daarnaast blijven workshops en stages bij werkgevers een zeer belangrijke factor. Tracé Brussel heeft heel wat inspanningen geleverd om grote werkgevers aan dit project te binden: Audi Brussels, UZ Brussel en de luchthaven en zijn partners.
"Brussel heeft op dit vlak trouwens een interessante labo-functie", vult Paul Delva, Vlaams parlementslid (CD&V) uit Brussel aan. Het project “Art2Work” in Molenbeek begeleidt jonge (veelal allochtone) werklozen in technische beroepen in een aantal Brusselse culturele huizen. Deze ervaring kunnen ze daarna dan gebruiken voor de uitoefening van technische beroepen in andere werkomgevingen. Het werk van Art2Work werpt - onder coördinatie van Wim Embrechts (vzw Platform Kanal) – vruchten af. Ik heb er dan ook bij de Vlaamse minister voor Werk Philippe Muyters voor gepleit om grondig te onderzoeken of een soortgelijk initiatief ook in andere Vlaamse grootsteden kan opgestart worden",aldus Paul Delva (CD&V). (voor meer info: http://www.art2work.be/)
“Ook de studiekeuzebeurs, met een sterke focus op TSO en BSO, is een belangrijk instrument om jongeren toe te leiden naar (nijverheids)technische opleidingen”, zegt Bianca Debaets. Dit jaar vindt de beurs plaats van dinsdag 13 tot en met vrijdag 16 november 2012 in Square in hartje Brussel. In 2011 namen ruim 90 scholen of ongeveer 2.000 leerlingen deel aan de studiekeuzebeurs