Broodnodige ommekeer steun personen met handicap krijgt vorm
11-02-2015
Het nieuwe decreet voorziet in 2 steunmechanismen:
- Trap 1 met een basisondersteuningsbudget (BOB) van €300 per maand. Het voorziene totaalbudget komt bovenop de reguliere middelen voor de zorg ten behoeve van personen met een handicap.
- Trap 2 met budgetten voor handicapspecifieke hulp, i.e. zorg op maat met een persoonsvolgend budget gebaseerd op de individuele zorgnood.
Met trap 1 is een budget gemoeid van 132 miljoen euro voor het BOB én de uitbreiding van de rechtstreeks toegankelijke hulp. Daarmee kunnen mensen met een handicap of hun ouders hulp inkopen zonder dat er tickets of omslachtige procedures nodig zijn. In 2016 zien 7500 volwassenen die momenteel op de wachtlijst staan op deze manier de financiële zorglast verlicht, zonder hun plaats op de wachtlijst te verliezen. In 2017 wordt uitgebreid naar kinderen op de wachtlijst, waarna het BOB ook zal worden gekoppeld aan kinderen met verhoogde kinderbijslag. 3600€ per jaar om extra dienstencheques of gezins- of poetshulp in te kopen, om enkele dagen gebruik te maken van kortverblijf, om thuisbegeleiding te betalen voor ouders met vragen over opvoeding of schoolkeuze van hun gehandicapte kind.
Vorige legislatuur werd al een grote budgetuitbreiding van 146 miljoen gerealiseerd voor wat nu trap 2 heet. Een grotere uitbreiding van het budget was nooit gezien. Dat budget wordt nu opnieuw verhoogd met 52 miljoen tot 198 miljoen euro of een surplus van 35%.
“Met deze tweeledige aanpak helpen we mensen, hun gezin en zorgnetwerk. Het is de vermaatschappelijking van de zorg in praktijk. Want essentieel in dit verhaal is de regie. Die ligt in handen van de persoon met een handicap zelf. Hij beslist over hoe hij zijn geld besteed. Het draagt bij tot meer zorg op maat in een inclusievere samenleving. Een samenleving die meer openstaat voor mensen met een handicap dan tot nog toe het geval was,“ aldus Vera Jans.
Ze vult aan: “Ik ben er van overtuigd dat de weg die we met dit nieuwe systeem inslaan de juiste is, en dat dit het verschil maakt voor heel wat personen met een handicap en hun omgeving. Onverminderd investeren in bijkomende capaciteit en rechtstreekse en niet-rechtstreekse handicapspecifieke hulp is absoluut nodig! We moeten vooruit met het basisbudget én de zorgbudgetten op maat om steeds meer mensen zorggarantie te bieden.”