Brigitte Grouwels: 2013 was een Grand Cru voor de fiets in Brussel
Een fietspad op de Poincarélaan, de eerste fietsstraat aan de Louizalaan, de gescheiden fietspaden aan beide zijden van de Havenlaan, de bewegwijzering van de Gewestelijke Fietsroutes. Het zijn maar enkele, zij het sprekende, voorbeelden van wat vorig jaar op het vlak van fietsinfrastructuur in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gerealiseerd werd. ‘2013 was voor de fiets in Brussel een Grand Cru’ verduidelijkt Brussels minister van Openbare Werken en Vervoer Brigitte Grouwels.
‘We hebben de budgetten voor fietsinfrastructuur de voorbije regeerperiode enorm opgetrokken. Het resultaat hiervan beginnen we sinds vorig jaar op het terrein te merken.’ Op het jaarlijkse fietscolloquium van Brussel Mobiliteit lichtte de minister zopas de resultaten en ambities van haar fietsbeleid toe.
De begroting voor de aanleg van fietsvoorzieningen groeide de voorbije regeerperiode enorm. Van een gemiddelde van 2,5 miljoen euro per jaar in de vorige regeerperiode steeg de begroting voor fietsinfrastructuur al meteen naar 6,5 miljoen euro in 2010, het eerste jaar van de huidige regeerperiode. In 2011 steeg dit bedrag verder tot 11,5 miljoen. In 2012 was dat 14 miljoen, in 2013 nog steeds 12 miljoen. Ook voor dit jaar is 11,5 miljoen in de begroting ingeschreven. In 2010-2014 werd met andere woorden per jaar gemiddeld vier keer zoveel in fietsinfrastructuur geïnvesteerd als in de regeerperiode er voor.
Er was ook een wijziging in beleid. Terwijl in de periode 2004-2009 vooral geopteerd werd voor gemarkeerde fietspaden en fietssuggestiestroken, legt Brigitte Grouwels veel meer de klemtoon op (volledig van de rijbaan) gescheiden fietspaden waar dit mogelijk en nodig is. Gescheiden fietspaden verhogen het comfort en de veiligheid van de fietsers, twee voorwaarden die vervuld moeten zijn om in Brussel meer mensen op de fiets te krijgen. Maar gescheiden fietspaden zijn duur. Vandaar dat een verhoging van de middelen nodig was. Verder moeten bij de aanleg van gescheiden fietspaden ook de nodige vergunningen worden aangevraagd en bekomen. Dit betekent dat de aanleg van dit soort fietspaden niet alleen veel geld, maar ook veel tijd vergt. Bovendien is de ‘gemakkelijke’ fietsinfrastructuur intussen gerealiseerd. Nieuwe fietspaden hebben een impact op het aantal rijstroken en/of het aantal parkeerplaatsen. ‘Steeds meer moeten echte keuzes gemaakt worden en die maken we ook’, benadrukt Brigitte Grouwels.
Een en ander verklaart waarom de resultaten van het nieuwe beleid nu pas echt zichtbaar worden op het terrein. En heel wat projecten zitten nog in de pijplijn, zoals uit het hierna volgende overzicht blijkt. ‘Veel voorbereidend werk is achter de rug’, beklemtoont Brigitte Grouwels. ‘De komende jaren zal er volop uitgevoerd kunnen worden. Het zal vooral mijn opvolger zijn die de vruchten kan plukken. Maar geen probleem wie het doet, als het maar gedaan wordt. ‘
Twee knelpunten waarvoor volgens Grouwels in de komende regeerperiode prioritair naar een oplossing zal moeten worden gezocht zijn de Sainctelettebrug en de Wetstraat.
De voorbije jaren werden al grote stappen gedaan in het ‘befietsbaar’ maken van de Kleine Ring. Maar Sainctelette blijft voor de fietsers een gevaarlijk punt. Dit jaar al wordt werk gemaakt van een veiliger oversteek van de Sainctelettebrug voor fietsers. De komende jaren moeten er ook veilige ondersteken komen, zodat fietsers onder de brug door veilig langs het kanaal kunnen blijven fietsen.
De Wetstraat heeft vandaag een gedeeld fiets- en voetpad. Dit is een halfslachtige toestand die met de dag gevaarlijker wordt omwille van het toenemend aantal voetgangers én fietsers. Dit aantal zal in de komende jaren door het toenemend gebruik van het openbaar vervoer alleen maar toenemen. ‘We moeten hier vooruit denken en moedige keuzes durven maken’, zegt Grouwels. ‘De geplande heraanleg van de Europese wijk is een mooie gelegenheid om dingen te durven veranderen. ‘
Enkele feiten en cijfers
Gerealiseerd in 2010-2013
20 km bijkomende fietspaden op gewestwegen, waarvan:
11 km gescheiden fietspaden *
1,6 km gescheiden fiets- en voetpad (Havenlaan)
6,5 km gemarkeerde fietspaden
1,1 km busbanen voor fietsers
5 km fietspaden (gerealiseerd door het gewest) op gemeentewegen
4 km fietspaden hersteld (vaak volledig opnieuw aangelegd) **
2014:
Aanleg Gewestelijke Fietsroutes (GFR’s) rond Jubelpark, in Vorst, Neder-Over-Heembeek en Sint-Gillis
Verdere markering en bewegwijzering van de 19 GFR’s
Aanleg gescheiden fietspad in deel van Charles Woestelaan, deel van de Tentoonstellingslaan, Britse Tweede Legerlaan,
Renovatie fietspad Tervurenlaan
….
Gescheiden fietspaden in de pijplijn (vergunningen in 2014 afgeleverd of aangevraagd)
Tentoonstellingslaan t.e.m. Popliment
Woluwelaan
Bergensesteenweg
Definitieve heraanleg Havenlaan + Claessensstraat
Generaal Jacqueslaan
Groendreef
Studies/ Plannen voor gescheiden fietspaden op:
Albertlaan
Rooseveltlaan
Poincarélaan
Louizalaan
Delen van de Middenring
….
* Mettewielaan (1,2 km), Madridlaan (1,2 km), GFR Kanaal verschillende secties (2,5 km), Leopold III-laan (4,2 km, deels i.s.m.Beliris), Vorstlaan tussen Herrmann Debroux en Waversesteenweg (0,8km), Humaniteitslaan (0,9 km), …
** Pleinlaan, Dupuislaan, Paepsemlaan, Industrielaan …