Brandweerhervorming is een stap in goede richting
29-06-2012
De eerste stap van de brandweerhervorming werd reeds gezet in 2007 met de wet op de hervorming van de civiele veiligheid. Met deze wet wou men het aantal brandweerdiensten groeperen in een zone met een netwerk van posten, streven naar een efficiëntere en rationale inzet van de middelen, streven naar een gezamenlijke aanpak van de preventie in één grote hulpverleningszone en bovenal het verhogen van de veiligheid van de burgers via het principe van de snelst adequate hulp. We zijn van 250 gemeentelijke brandweerposten geëvolueerd tot 32 hulpverleningszones.
De hervorming die nu is goedgekeurd, zet een nieuwe stap in de uitvoering van de wet van 2007 en geeft de zones de mogelijkheid om van een rechtspersoonlijkheid en een federale dotatie te kunnen genieten.
De brandweerzone kan nu effectief rechtspersoonlijkheid krijgen. Ze moeten zich hiertoe organiseren met een coördinator die een zonaal organisatieplan moet opmaken voor de verdeling van het materiaal én het personeel over het netwerk van posten. Een ontvanger moet aangesteld worden om een begroting op te maken van de gehele zone. De zoneraad, de raad van alle burgemeesters, neemt de beslissingen. Elke zone krijgt ook een vaste federale dotatie.
In de federale begroting is hiervoor 21miljoen € uitgetrokken.
Wat goed is moet behouden worden, brandweerdiensten steunen op hun vele vrijwilligers. Het is dus belangrijk dat aan hun rol in de nieuwe hulpverleningszones heel wat aandacht wordt besteed. Met de verdere professionalisering van de zones moeten we alert zijn dat hierdoor – onbewust – de vrijwilligerswerking niet wordt gefnuikt.
De verplichtingen die men aan vrijwilligers oplegt, moeten combineerbaar blijven met het werk en het gezinsleven van de vrijwilliger. Ook mag de professionalisering de uitdaging voor vrijwilligers niet in de weg staan. Als vrijwilligers geen verantwoordelijkheid mogen opnemen, haken gedreven mensen af. Ik pleit er dan ook voor dat de minister overlegt met de vrijwilligers maar ook met de werkgevers.
Ook rond de financiering van de zones moet er nog meer duidelijkheid komen. Het is belangrijk dat er een duidelijk zicht komt op de kostendrijvende factor van deze hervorming. m.n. het nieuwe statuut van het personeel. We moeten opletten dat we de politiehervorming niet achterna gaan en dat de kosten vooral door de gemeenten worden gedragen maar ook veel hoger oplopen dan geschat.
“Het is goed dat de eerste stap in de brandweerhervorming nu gezet wordt. Maar het is zeer belangrijk dat de uitvoeringsbesluiten die de minister in navolging van deze wet aankondigde, ook heel snel in werking kunnen treden zodat de hervorming snel kan worden uitgevoerd en alle brandweerlieden, zowel de vrijwillige als de professionele, na jaren van onduidelijkheid wat meer duidelijkheid en zekerheid krijgen over hun toekomst.” aldus volksvertegenwoordiger Bercy Slegers.