Branddekens vaak ongeschikt voor frietketelbrand. Kris Peeters werkt oplossing uit
06-05-2015
De voorbije jaren bleek uit het testen van branddekens dat de meerderheid ervan onvoldoende geschikt is om branden van frietketels te doven. Op initiatief van Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters komt er nu een waarschuwing op de verpakking, die aangeeft dat de dekens niet geschikt zijn voor dit soort frituurbranden. “Het is goed dat we een oplossing hebben uitgewerkt voor dit dossier, want over de veiligheid van consumenten kunnen we niet licht heen gaan”, aldus Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters.
Dit akkoord komt er na uitgebreid overleg met de FOD Economie, Comeos en Agoria.
De voorbije jaren bleek uit testen van onder meer de FOD Economie en Test Aankoop dat de meerderheid van de branddekens onvoldoende geschikt is voor consumenten om branden van frietketels te doven, hoewel de betrokken branddekens door onafhankelijke laboratoria getest en goedgekeurd zijn. De reden van deze tegenstrijdige resultaten ligt vooral in de beschrijving van de testmethode volgens de officiële norm. Zo laat deze testmethode toe dat de testen op verschillende manieren worden uitgevoerd. Sommige laboratoria testen de dekens dan ook op een manier die helemaal niet realistisch is voor een gewone, niet getrainde, consument.
Oplossing: waarschuwing aanbrengen op de branddekens
Om deze problematische situatie aan te pakken, heeft de FOD Economie, op initiatief van Vice-Eerste minister en Minister van Economie en Consumentenzaken Kris Peeters, overleg gehad met de sectorverenigingen Agoria en COMEOS.
Het resultaat van dit overleg houdt in dat bedrijven nu de keuze kunnen maken: ofwel nemen ze de branddekens uit de handel, ofwel voorzien ze de branddekens van een waarschuwing die aangeeft dat de dekens niet geschikt zijn voor het doven van frituur- of vetbranden.
Diezelfde branddekens blijven namelijk nog steeds geschikt en nuttig voor andere soorten branden, zoals een kledingbrand of kleine beginnende branden, bv. van een vuilnisbak.
Op langere termijn: testmethode voor branddekens aanpassen
Er werd ook contact opgenomen met de Europese Commissie en de normalisatie-instellingen om ervoor te zorgen dat de testmethode wordt aangepast, zodat die beter overeenkomt met de mogelijkheden en kennis die een consument heeft om een branddeken te gebruiken. De resultaten van de herziening van de Europese norm over branddekens worden eind 2015 verwacht.
Enkele belangrijke tips door de FOD Economie
De FOD Economie geeft de volgende tips voor de aankoop en het gebruik van brandblusmiddelen:
Lees zorgvuldig de gebruiksaanwijzing en kijk goed waarvoor het middel geschikt is en waarvoor niet;
Doe dit af en toe, zodat je bij een incident weet wat en hoe;
Gebruik nooit een brandblusmiddel bij branden waarvoor het niet geschikt is; voor vetbranden bestaat er bijvoorbeeld een specifiek type F-blussers;
Het is voor consumenten zelden mogelijk om te oefenen voor het blussen van een brand; krijg je die mogelijkheid, bv. bij een opendeurdag van de brandweer, maak er dan gebruik van;
Een training is altijd nuttig;
Op het internet vind je informatie over het correct gebruik van brandblusmiddelen.
Slotsom: Ontstaat er een brand, blijf vooral kalm. Giet nooit water over brandend vet (frituur, fondue, enz.): dit veroorzaakt een steekvlam en rondspattende olie. Als je geen specifieke blusmiddelen in huis hebt, kan je een frituurbrand ook bestrijden met een vochtige doek (geen natte doek). Zorg er altijd voor dat de luchttoevoer wordt afgesloten.