• Actua
  • Visie
      • Onderwijs
      • Gezondheidszorg
      • Leefmilieu, klimaat & duurzaamheid
      • Economie, werk & ondernemen
      • Cultuur
      • Fiscaliteit & begroting
      • Asiel, Migratie & Integratie
      • Justitie
      • Mobiliteit
      • Ethiek & zingeving
      • Gelijke kansen & diversiteit
      • Veiligheid
      • Landbouw, visserij & platteland
      • Staatshervorming & democratie
      • Buitenlands beleid
      • Onze andere standpunten
    • Alle thema's
      • Lokaal
      • Provinciaal
      • Vlaanderen
      • Brussel
      • Federaal
      • Europa
    • Vragen en antwoorden
      • Vraag en antwoord
      • Cijfer
      • Opinie
      • Standpunt
  • Wie zijn we
    • Ons verhaalGeschiedenisCD&V als bewegingLokale afdelingen
      CD&V als politieke partijMinisters en staatssecretarissenSenaatBrussels ParlementEuropees ParlementVlaams ParlementDe Kamer
      GeledingenJONGCD&VVrouw & MaatschappijCD&V SeniorenWetstraat 89Onze medewerkersVereniging van CD&V-raadsledenNetwerken
      Doe meeVacaturesLid wordenStages
  • Contact
  • Word lid

15 november 2018

In de boekenkast van ...

Lees voor

Begin deze maand trokken opnieuw heel wat boekenliefhebbers naar de Boekenbeurs in Antwerpen om hun boekenkast van meer leesvoer te voorzien. Wij hielden halt bij enkele parlementsleden en polsten naar hun beste leestips.

Bianca Debaets

Een klein leven – Hanya Yanagihara

Eén van mijn favoriete boeken, omdat de stad New York eigenlijk het vijfde hoofdpersonage is en tegelijk een katalysator van het leven van vier vrienden. Ik woon graag in de grootstad, maar er is ook een kantje van onmetelijke ambitie. Er zijn mensen die gemaakt of gekraakt worden, die hun verleden wel willen afschudden maar dat nooit helemaal kunnen. Ik hoor dat Lukas Dhont, de regisseur van Girl, dit zou willen verfilmen en dat maakt me bijzonder nieuwsgierig!

Mazzel tov – Margot Vanderstraeten

Ik heb enorm genoten van deze knappe doorsnede van de orthodoxe joodse gemeenschap. Margot Vanderstraeten heeft jaren huiswerkbegeleiding gegeven aan de kinderen van een joods orthodox gezin. Ze leerde zo alle rituelen, gebruiken en gewoontes kennen. Maar ze merkt ook haar eigen en hún vooroordelen op. Dat leidt tot pittige inzichten. Ik hou van de joodse cultuur. Ik ga regelmatig naar het Joods museum in Brussel en dan geeft zo’n literaire onderdompeling je alleen nog meer inzicht.

Als burgemeesters zouden regeren – Benjamin Barber

Goede fictie moet je koppelen aan non-fictie. Als burgemeesters zouden regeren is echt een klassieker die je nog regelmatig opnieuw ter hand kunt nemen. Democratie is ontstaan in de stad. Veel uitdagingen en de oplossingen worden hier uitgebreid geformuleerd en aangepakt. Grootsteden kunnen veel bijleren van elkaar. Daarbij tel ik ook de steden uit het Zuiden en Oosten die minder bekend zijn bij ons. Ons gezamenlijk engagement, bijvoorbeeld op vlak van klimaatverandering, kan bergen verzetten. Daar ben ik heilig van overtuigd!

Museum van de onschuld – Orhan Pamuk

Dit boek van Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk, is niet gebleven bij een boek. Pamuk heeft zelf ook het Museum opgericht in Istanbul en gekneed naar de 83 hoofdstukken en overeenkomstige objecten uit het boek. De auteur ontleedt erg mooi de botsing tussen traditie en moderniteit, tussen Oost en West aan de hand van een liefdesgeschiedenis. Elk object heeft zijn eigen verhaal. Het hoofdpersonage houdt deze objecten bij en koestert ze als een soort kraai. Maar daarmee verliest hij zichzelf ook een beetje.

Gloed – Sándor Márai

Het is al bijna 18 jaar geleden dat de Nederlandse vertaling van Sándor Márai’s meesterwerk uitkwam. Márai stierf, volledig genegeerd, in 1989 in Californië. Maar de herontdekking van zijn werk overweldigde veel mensen en ik was er één van. Ik heb Gloed verslonden, mede omdat het een verschrikkelijk spannend boek is ondanks dat de setting relatief gewoontjes is. Het gaat over de ontmoeting van twee oude vrienden die na elkaar veertig jaar niet gezien te hebben terug samenkomen. De vriendschap werd doorbroken door een vete, door wrok, rancune. Wat er echt gebeurd is, moet je tussen de regels lezen, een beetje gokken. Dat zorgt er voor dat je nog meer verslingerd raakt aan elke poëtische en rake zin.

Ivo Belet

De ontdekking van de hemel – Harry Mulisch

De vertelstijl van grootmeester Mulisch blijft onovertroffen. Hij slaagt erin om een super gelaagd verhaal in een heel toegankelijk Nederlands te brengen. Liefde, geloof, mythe en tragiek, het komt er allemaal in samen. Het boek drijft op de vriendschap/rivaliteit tussen filoloog Onno en astronoom Max, en hun passie voor dezelfde vrouwen. Dat alles tegen de achtergrond van twee wereldoorlogen. De ontdekking blijft tot op vandaag fris en verrassend actueel. 

A good man in Africa – William Boyd

Dit boek gaat over de onmacht van een Britse diplomaat in een West-Afrikaans land. Een land met zijn corruptie, het constante sluimerende risico van een staatsgreep, de demonen uit het koloniale verleden en nog veel meer. Kortom een verhaal dat actueler is dan ooit en ook vandaag nog leest als een trein. 

Au revoir – Martin Bril

Bril was een van de allerbeste columnisten in ons taalgebied. Hij is helaas heel vroeg gestorven. Zijn verhalenbundel Au revoir heb ik altijd wel ergens bij de hand.  Het is een bundel van korte verhalen over zijn talrijke reizen doorheen zijn geliefde Frankrijk (o.a. naar zijn huis in de Dordogne). Heel lichtvoetig allemaal, maar wel lekker geschreven en altijd ontspannend. Hoe hij bijvoorbeeld schrijft over zijn luidruchtige Hollandse landgenoten 's ochtends aanschuivend bij de bakker in een dorpje in de Ardèche, overheerlijk.

Clementine – Sonia Purnell

Een bijzonder mooi portret van de echtgenote van Winston Churchill. Meeslepend en bij momenten tragisch, zeker als het gaat over het verlies van hun dochtertje. Het boek is een schets van de eerste  helft van vorige eeuw en gaat in op de belangrijke rol in de coulissen die Clementine Churchill vervulde. Vooral t.o.v. de vaak weerbarstige Amerikaanse bondgenoten. Ik ben deze biografie beginnen lezen naar aanleiding van de schitterende serie The Crown op Netflix,  waarin de Amerikaan John Lithgow een super vertolking van Churchill neerzet.

The path to power – Robert Caro

Een 4-delige biografie over het leven president van Lyndon B. Johnson. Caro beschrijft minutieus en anekdotisch hoe Johnson zich een weg baant naar het belangrijkste politieke ambt op aarde en wat hij zich daarvoor moet getroosten. Vooral het onvoorstelbaar harde labeur uit de crisisjaren blijft bij, maar ook Kennedy, Monroe, Vietnam passeren uiteraard de revue. We leven vandaag in turbulente tijden, maar na lezing van dit boek ga je een en ander relativeren. Want ten tijde van Johnson stond de barometer bijna continu op 'zwaar weer'.

Griet Smaers

De kleine prins – Antoine De Saint-Exupéry

Het eerste boekje dat mijn leven op jonge leeftijd en nu nog steeds erg inspireerde is met stip De Kleine Prins.  Zowel in de lagere school als in de middelbare school maakte ik dankzij fijne leerkrachten kennis met dit mooie sprookje voor klein en groot. Ik werd er al snel door gecharmeerd. De kleine prins was in mijn ogen niet alleen een echte jongen met vele dromen, maar ook een grote meneer die nadenkt over de kleine en grote dingen om zich heen. Over de waarde van een bloem, de planeet, een slang, de warmte van de zon, een metgezel en zo veel meer. Ik vond de kleine prins altijd een vertederend figuur met gevolg dat ik dit sprookje ook al snel heb voorgelezen aan mijn zoontje.

Een vrouw aan de macht, het leven van Hillary Rodham Clinton – Carl Bernstein

Tijdens mijn rechtenstudies groeide mijn interesse in politiek en zeker in “grote politieke vrouwen”.  Ik las toen al tal van boeken van en over vrouwelijke politici.  Zo las ik ook alle boeken van Hillary Clinton. Boeken die nog hoog in mijn boekenkast staan. Vooral dit boek blijft voor mij een belangrijke inspiratiebron.  Je kan voor of tegen Hillary Clinton zijn maar de manier waarop zij aan haar politieke carrière heeft getimmerd en focus heeft gehouden, verdient respect.  Het zou een groot signaal geweest zijn mocht een vrouw president van Amerika zijn geworden.

Borderline Times – Dirk De Wachter

Het meest toonaangevende boek van de laatste jaren op maatschappelijk vlak voor mij. De Wachter heeft een vernieuwende kijk gegeven op de groeiende problematiek van psychische aandoeningen.  “Psychiatrie is de spiegel van de wereld waarin we leven”, schrijft De Wachter.  Hij durft zelfs borderline als maatschappelijk ziektebeeld zien. Als we zorg willen dragen voor hen die zich geestelijk niet goed voelen, zullen we aan de gezondheid van ons samenleven moeten werken. De Wachter schrijft wervelend zodat het dan ook moeilijk was om het boek af en toe opzij te leggen. Een echte aanrader voor wie het nog steeds niet zou hebben gelezen.

Schaarste – Sendhil Mullainathan & Eldar Shafir

Toen ik enkele jaren geleden OCMW-voorzitter werd in Geel, kreeg ik de excellente tip van een ervaringsdeskundige in armoede om dit boek te lezen. In het boek wordt op wetenschappelijke wijze ingegaan op de effecten die armoede heeft op lichaam en geest en worden deze onder meer vergeleken met de effecten van tijdsgebrek. Mensen die zelf geen ervaring hebben in het leven in armoede ,maar bijvoorbeeld wel met het leven met tijdsgebrek, kunnen zich op die manier wat beter voorstellen wat het is om in armoede te leven en tot welke keuzes je dan soms wordt gedwongen. Dit boek heeft me in ieder geval doen nadenken over wat armoede met iemand kan doen en dat ons beleid en ook onze gedachten over armoede hier best rekening mee houden.

De derde industriële revolutie, naar een transformatie van economie en samenleving – Jeremy Rifkin

Ik ben tot slot enorm geboeid door de uitdagingen om tot een duurzamer beleid en planeet te komen.  Het is hoog tijd dat we de moed hebben om te werken aan een betere luchtkwaliteit, een gezondere omgeving en aan een duurzamere economie die niet meer gestoeld is op fossiele brandstoffen en technologieën. Rifkin’s boek is niet alleen wetenschappelijk interessant maar is ook literair zeer goed geschreven. 

Peter van Rompuy

De Groene Heuvels van Afrika - Ernest Hemingway

Ik las deze roman over Afrika toen ik 21 was. Het boek maakte indruk op mij want amper een half jaar later reisde ik zelf naar Afrika, voor een Erasmus-jaar in Stellenbosch in Zuid-Afrika. Zo nu en dan stuurt een boek je leven in een bepaalde richting. Als ik door de boeken in mijn kast blader, reis ik terug in de tijd naar de herinneringen die ermee verbonden zijn. Zoals een innerlijke reis. Het zijn vooral de boeken die ik las als adolescent die een blijvende impact hebben gehad.

Echt - Guillaume van der Stighelen

Vanuit zijn eigen levenservaring trekt Van der Stighelen enkele eenvoudige en toch verrassend diepgaande lessen over wat een waarachtig leven écht kan inhouden. “Niet het individu staat centraal, en ook niet de groep. Maar wel de band tussen een mens en een aantal andere.” Ook het begincitaat uit de film Pinocchio is mij bijgebleven: “Prove yourself brave, truthful and unselfish. And someday you will be a real boy. A real boy! That won’t be easy.” Ik moest hieraan denken op de eerste schooldag van mijn oudste zoon Andreas. Een kleine jongen op een grote speelplaats. Het échte leven!

Happiness - Richard Layard

In dit boek toont de econoom Layard aan dat de voorbije halve eeuw onze welvaart verdubbelde, maar ons geluksgevoel ter plaatse bleef trappelen. Hoe welvaart en geluk verzoenen, is één van de grote uitdagingen voor deze generatie. Ik schreef mijn antwoord neer in mijn eerste boek Economie zkt Geluk. Daarin lanceerde ik het concept ‘Bruto Nationale Levenskwaliteit’. Toeval of niet, het thema van CD&V voor de lokale verkiezingen was levenskwaliteit. Er is niets dat een goed idee kan tegenhouden eenmaal de tijd er rijp voor is. Wie schrijft, die blijft!

Democratie zkt Vertrouwen - Peter Van Rompuy

Mijn eerste politieke boek, geschreven als reactie op Trump en de brexit. Hierin zet ik uiteen hoe een centrumpartij kan standhouden temidden de ‘cultuuroorlog’ tussen rechts en links. De politieke strijd gaat immers niet langer over welke partij het centrum bezet, maar wel over het overleven van het politieke centrum zelf! Als centrumpartij moeten we in de politieke arena standvastig onze waarden blijven verdedigen en tegelijkertijd van onderuit het burgerschap in de samenleving, rechten én plichten, nieuw leven inblazen.

Modern parliamentary eloquence -  Earl Curzon of Kedleston

In dit boekje uit 1913 geeft een Brits parlementslid enkele tijdloze tips voor een overtuigende redevoering. Het is geen toeval dat Obama, de grootste redenaar van deze tijd, elk vrij moment als president benutte om te lezen! Zonder lectuur slaagt een politicus er immers niet in om de waan van de dag te overstijgen. Wat meer lectuur en minder getwitter zou de Wetstraat goed doen dezer dagen. Of zoals de speechschrijver van J.F. Kennedy ooit zei: “een goede speech is als een kaars in de duisternis, het geeft hoop en richting.”

Lees de reacties ()

Snel naar

  • Ons verhaal
  • Standpunten
  • Geschiedenis
  • CD&V als beweging
  • Onze mensen
  • Europese Volkspartij
  • Privacyverklaring

Jouw CD&V

  • JONGCD&V
  • Vrouw & Maatschappij
  • Senioren
  • De vereniging
  • Netwerken
  • Lokale afdelingen

Politiek

  • Onze visie
  • Federaal regeerakkoord 2020
  • Lid worden
  • ZUURSTOF

Contacteer

CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel

info@cdenv.be
02/238 38 11

  • Sitemap

Doe mee

  • Agenda
  • Jobs
  • Word lid
Schrijf je in op onze nieuwsbrief
  • Home
  • Actua
  • Visie
    • Visie
    • Onderwijs
    • Gezondheidszorg
    • Leefmilieu, klimaat & duurzaamheid
    • Economie, werk & ondernemen
    • Cultuur
    • Fiscaliteit & begroting
    • Asiel, Migratie & Integratie
    • Justitie
    • Mobiliteit
    • Ethiek & zingeving
    • Gelijke kansen & diversiteit
    • Veiligheid
    • Landbouw, visserij & platteland
    • Staatshervorming & democratie
    • Buitenlands beleid
    • Onze andere standpunten
    • Lokaal
    • Provinciaal
    • Vlaanderen
    • Brussel
    • Federaal
    • Europa
    • Vraag en antwoord
    • Cijfer
    • Opinie
    • Standpunt
  • Wie zijn we
    • Wie zijn we
    • Ons verhaal
    • Geschiedenis
    • Lokale afdelingen
    • Wetstraat 89
      • Wetstraat 89
      • Onze medewerkers
      • Vereniging van CD&V-raadsleden
      • Netwerken
    • CD&V als beweging
    • Doe mee
      • Doe mee
      • Vacatures
      • Lid worden
      • Stages
    • Geledingen
      • Geledingen
      • JONGCD&V
      • Vrouw & Maatschappij
      • CD&V Senioren
    • CD&V als politieke partij
      • CD&V als politieke partij
      • Ministers en staatssecretarissen
      • Senaat
      • Brussels Parlement
      • Europees Parlement
      • Vlaams Parlement
      • De Kamer
  • Contact
  • Word lid
×

Een cookie is een klein bestand dat door de server van CD&V wordt uitgestuurd en geplaatst op de harde schijf van jouw computer, tablet, GSM of ander apparaat waarmee je onze website bezoekt. 

Cookies hebben allerhande doelstellingen. Sommige worden gebruikt om het bezoek aan onze website aangenamer of gemakkelijker te maken. Nog andere analyseren het gebruik van de website. Cookies die omwille van technische of beveiligingsredenen noodzakelijk zijn, plaatsen we in ieder geval. Meer info vind je in onze cookie policy en onze privacyverklaring.

Door op “Akkoord” te klikken, aanvaard je het gebruik van deze cookies voor al deze doeleinden. Je kan jouw cookievoorkeuren regelen via de knop “Wijzig instellingen”.

Akkoord
Noodzakelijke cookies
Wijzig instellingen
Akkoord
Deze cookies zijn noodzakelijk om de website te doen werken en kunnen niet worden uitgeschakeld.
Deze cookies verhogen de gebruiksvriendelijkheid van de website door jouw keuzes of interesses te onthouden.
Deze cookies verzamelen gegevens over de performantie van de website zoals het aantal pagina's dat je bezoekt of de tijd die je doorbrengt op een webpagina. Voor analyses maken we gebruik van Google Analytics.
De marketing-cookies houden jouw surfgedrag bij. Ook cookies afkomstig van social media sites zoals Facebook, YouTube, LinkedIn en Twitter vallen onder deze categorie.
Terug Akkoord