BLOGPOST: herverdeling schoolvakanties - een aantal insteken
03-05-2013
Gisteren lanceerde voorzitter Wouter Beke de Innesto ontwerp-congrestekst, een 83 bladzijden tellend manifest, boordevol onderbouwde beleidsvoorstellen voor de uitdagingen van vandaag en morgen. Al snel werd het voorstel om de zomervakantie van studenten in te korten tot zes weken voer voor discussie op Twitter, Facebook en talrijke nieuwswebsites. Omdat we als CD&V graag de dialoog aangaan omtrent onze voorstellen, presenteren we u een korte blog met wat insteken die ons tot dit voorstel hebben geleid. Alles staat open voor discussie.
Gedurende drie maanden lang hebben we aan een groep denkers, de zogenaamde Innesto-30, de opdracht te geven om compleet out-of-the-box na te denken over de uitdagingen die vandaag en morgen op de Vlaming afkomen. Eén van die voor CD&V cruciale thema’s was en is nog steeds onderwijs. Daar zijn heel wat specifieke voorstellen uit voort gekomen, die we verder hebben afgetoetst met een grotere groep personen, waaronder heel wat technische specialisten. Het voorstel om de zomervakantie in te korten naar zes weken en de overige drie weken ergens anders in te plannen of aan te wenden voor andere (pedagogische) activiteiten, is zo één van die "Innesto-voorstellen". Het is dus zeker en vast niet juist wanneer men zegt dat wij als CD&V zomaar vakantie willen ‘afpakken’. Integendeel, een herverdeling kan heel wat voordelen met zich meebrengen, niet in het minst voor de leerlingen zelf. Dit voorstel kadert trouwens in een geheel van maatregelen om te komen tot een beter onderwijs voor iedereen: leerlingen, leerkrachten, ouders, en alle andere betrokken personen. We nodigen u daarom uit om zeker en vast eens het hele onderwijshoofdstuk (en natuurlijk ook de rest van de tekst) te lezen.
Enkele insteken
Eén van de meest belangrijke argumenten is een potentiële leerachterstand die verschillende leerlingen kunnen oplopen. Wanneer meerdere leraren in gesprekken met CD&V ons vertellen dat het “loslaten” van de leerlingen voor twee maanden een negatief effect heeft op taal-, kennis- en andere vaardigheden, dan willen we daar graag met u over nadenken. Ook het feit dat bijvoorbeeld trimesters ongelijk zijn verdeeld, is een argument om een herschikking van de vakantieperiodes te overwegen. We willen daarin de scholen de vrijheid tot initiatief laten: ze zouden hier een eigen invulling aan mogen geven. In enkele van de ons omringende landen wordt dat trouwens reeds gedaan, zoals Nederland en Duitsland.
Als CD&V willen we ook nadenken over een zinvolle invulling van de zomervakantie. Heel wat jongeren maken reizen, doen een studentenjob – een regeling die we als CD&V onlangs hebben versoepeld – gaan op kampen of blijven lekker thuis. Toch merken we dat ook daar een vorm van verzadiging kan optreden (sommige jongeren doen maar liefst driemaal hetzelfde kamp). Eventueel zou dit voorstel ook een antwoord kunnen bieden op mogelijke overbruggingsproblemen voor ouders wat betreft verlofregelingen. We zeggen niet dat dit geldt voor iedereen, maar het is op z’n minst wel een debat waard.
Tot slot willen we ook meer ruimte doorheen het jaar creëren voor eventueel extra vakantiedagen, sport, leerzorg en/of stages. Al die zaken die scholen graag willen doen, maar waar ze nu niet of nauwelijks aan toe komen. Overigens: veel leerkrachten én pedagogen (en die zitten zelden op één lijn) bevestigen dat de huidige werk- en prestatiedruk op school (zowel voor leerkrachten als leerlingen) iets meer rustmomenten doorheen het jaar wenselijk maken. Op meer geregelde tijdstippen rusten is veel gezonder dan één maal wat langer uitrusten.
Bovenstaande denkoefening was de opdracht die de Innesto-30 hebben gekregen. En dat hebben ze ook gedaan. Niet minder vakantie, maar wel op een andere manier. Zoals we hierboven reeds zeiden, hebben we al deze voorstellen ook besproken in grotere groep, met tal van technische specialisten, ook op het vlak van onderwijs. Nu is het moment gekomen dat we dit voorstel (en daarmee ook vele andere) op het eerste zicht gedurfde voorstellen graag de wereld in sturen. Zodat we met u en de rest van Vlaanderen in dialoog kunnen gaan. In november zal ons ledencongres haar definitief oordeel vellen.
Onze andere onderwijsvoorstellen en de rest van de tekst (aanrader!) vindt u trouwens op:
http://www.cdenv.be/sites/default/files/uploaded/20130424%20-%20Innestocongres%20Ontwerptekst.pdf
---------
Extract, regel 198, bladzijde 12
198 De duur van de zomervakantie inkorten van negen tot zes weken. Sterke zowel als minder sterke leerlingen hebben baat bij iets minder lang weg te blijven van de schoolbanken. De eerste groep mist uitdagingen. De tweede loopt een grote achterstand op tijdens de vakantie. Daarnaast schept een kortere zomervakantie ook meer ademruimte in de loop van het schooljaar (bv. voor stageperiodes, leerzorg, sport, extra verlofdagen tijdens het jaar).