Blijvende aandacht voor arbeidsveiligheid in de land-en tuinbouw
16-05-2012
Alleen al in het jaar 2011 kwamen 88 ongevallen in het nieuws, waarvan 22 met dodelijke afloop. Voor het jaar 2012 stond de teller half april al op 39 ongevallen met 10 doden. Incidenten met tractoren kwamen vaakst voor bij de dodelijke ongevallen, maar in het eerste kwartaal van 2012 kwamen ook drie mensen om het leven door aanvallen van een stier. De situatie moet kritisch gevolgd worden, vindt Vlaams parlementslid Jos De Meyer, die onlangs de recentste gegevens erover opvroeg. Hoewel arbeidsveiligheid een federale materie is, bestaat ook in de Vlaamse regering aandacht voor deze materie. In de landbouwsector werkt Prevent Agri rond arbeidsveiligheid door risicoanalyse, vorming en informatieverstrekking. Dat is zeker nodig, want geregeld wordt in de pers bericht over ongevallen in de Vlaamse land-en tuinbouw.
Die gegevens werden door PreventAgri verstrekt in antwoord op een vraag daarover door Vlaams parlementslid Jos De Meyer, die wou nagaan welke kant het uitgaat met de arbeidsveiligheid in de Vlaamse land-en tuinbouw. Enkel als we de situatie grondig kennen, is het mogelijk een passend preventiebeleid uit te tekenen. In antwoord op de vraag daarover door De Meyer stelde minister-president Kris Peeters, bevoegd voor landbouw in de Vlaamse regering, dat die cijfers eigenlijk nog onvolledig zijn, want PreventAgri verzamelt zijn gegevens door persartikels te analyseren, maar die berichtgeving beperkt zich tot grotere ongevallen en ongevallen met dodelijke afloop. Zelfs ernstige arbeidsongevallen met botbreuken komen vaak niet in de pers, en omdat er geen enkele vorm van meldingsplicht voor bestaat, komen ze dus ook niet in de gegevens van PreventAgri terecht. Het federale (Belgische) Fonds voor Arbeidsongevallen registreert enkel cijfers van bedrijven met werknemers en heeft dus ook geen relevante gegevens over de familiale bedrijven die de grote meerderheid vormen in de Vlaamse land-en tuinbouw. Tot in het jaar 2000 werden bedrijfsongevallen in de landbouwsector geregistreerd via de jaarlijkse landbouwenquête, maar sinds 2001 is dat niet meer het geval.
“Om gericht te kunnen werken naar meer veiligheid is het niet enkel belangrijk dat we de problemen kennen, we moeten ook weten of preventiecampagnes iets opleveren, en waar risicoanalyse nodig is. Meten is weten,” vindt De Meyer. Hij is dan ook tevreden dat de minister-president ingaat op zijn suggestie om met de betrokken federale diensten te laten bespreken of arbeidsongevallen opnieuw moeten worden opgenomen in de jaarlijkse landbouwenquête. Zowel de enquête als de verwerking gebeuren nu al volledig digitaal, zodat de bevraging kan gebeuren zonder extra planlast of aparte formulieren.