Bio Base Europe inspireert Vlaams-Nederlandse samenwerking
11-06-2012
Vlaams minister-president Kris Peeters en Nederlands vice-premier Maxime Verhagen gaan zich inzetten voor de samenwerking rond biogebaseerde economie. Deze Vlaams-Nederlandse samenwerking moet de toekomst verder voorbereiden, om zo op lange termijn een transitie naar een biogebaseerde economie mogelijk te maken. Dat hebben beide ministers vandaag beslist tijdens een uitgebreid onderhoud, voorafgaand aan de opening van de Bio Base Europe Pilot Plant in Gent en het Bio Base Europe Training Center in Terneuzen.
Beide ministers kwamen overeen om een tijdelijke werkgroep op te richten die zal nagaan hoe de regelgeving (Europees en nationaal/regionaal) m.b.t. biobased economy te verbeteren.
Ook zullen minister-president Peeters en vice-premier Verhagen meer gezamenlijk optreden hieromtrent naar de Europese Unie en in Europese programma’s. De administratie krijgt nu de opdracht gezamenlijke interesses voor een versterkte samenwerking na te gaan.
Tenslotte beslisten beide ministers om biomassastromen uit eigen productie in Vlaanderen en Nederland duidelijk in kaart te brengen, om zo optimale biomassastromen te bekomen.
Een 'biogebaseerde economie' maakt gebruik van hernieuwbare biomassa grondstoffen, in plaats van petroleum die steeds duurder wordt en eindig is. Dit vermindert onze afhankelijkheid van fossiele grondstoffen zoals petroleum, en draagt bij aan de strijd tegen de klimaatverandering.
Minister-president Peeters en vice-premier Verhagen openden vandaag, 11 juni, de Bio Base Europe Pilot Plant in Gent en het Bio Base Europe Training Center in Terneuzen. Op beide locaties waren ruim 500 aanwezigen, grotendeels van Vlaamse en Nederlandse bedrijven. In de Bio Base Europe Pilot Plant in Gent kunnen bedrijven biogebaseerde processen, waarmee op laboratoriumniveau goede resultaten zijn bereikt, opschalen naar semi-industrieel niveau. In het Bio Base Europe Training Center in Terneuzen kunnen bedrijven operatoren en technici opleiden voor de procesindustrie en de biogebaseerde economie.
Versterkte samenwerking
Voorafgaand aan deze officiële openingen in Gent en Terneuzen hadden beide ministers een uitgebreid onderhoud omtrent een versterkte samenwerking. Deze openingshandelingen door de ministers voor een versterkte Vlaams-Nederlandse samenwerking kaderde in een werkbezoek aan Euregio Scheldemond, een samenwerkingsverband van de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeland. Daarbij spraken de ministers onder andere met de gedeputeerden van deze provincies en een zestal CEO's die reeds actief fossiele grondstoffen inruilden voor biomassa.
Tijdens hun gesprek kwamen minister-president Peeters en vice-premier Verhagen overeen om een tijdelijke werkgroep op te richten om na te gaan welke stappen kunnen worden genomen om de regelgeving (Europees of nationaal/regionaal) te verbeteren. Want, het belangrijkste obstakel voor veel bedrijven die meer willen inzetten op biobased economy, blijkt namelijk de beperkende regelgeving te zijn. Desgevallend kan een meldpunt voor ondernemingen worden opgericht. Ook de problematiek van de importheffingen op duurzame en niet-duurzame import werd uitgebreid besproken tijdens het onderhoud deze middag. De vandaag genomen afspraken kunnen op relatief korte termijn tot resultaten leiden.
Ook kwamen beide ministers overeen om gezamenlijk sterker op te treden in de Europese Unie en in Europese programma’s. Concreet werd overeengekomen om:
- Samen te ijveren dat in het vernieuwde Europese Landbouwbeleid (GLB) meer aandacht wordt geboden aan de biogebaseerde economie;
- Samen het Commissievoorstel te ondersteunen om het onderzoeksbudget voor Landbouw, Voeding en Bioeconomie, in Horizon 2020 op te trekken tot 4,5 miljard euro.
- Samen de implementatie van de Europese strategie ‘Innovating for Sustainable Growth: A BioEconomy for Europe’, en het bijhorende actieplan van nabij op te volgen;
- Samen een versterkte samenwerking in Europese projecten zoals Joint Programming, Innovatiepartnerschappen, in KICs (Knowledge Innovation Centers, onderdeel van het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie) na te streven. Hierbij is het van belang dat de gemeenschappelijke interesses duidelijk in kaart worden gebracht (mapping), zodat de voorgestelde samenwerking concreet gestalte kan krijgen. Minister-president Peeters zal de administratie dan ook opdracht geven na te gaan hoe er voor andere programma’s verder kan samengewerkt worden.
Tenslotte kwamen minister-president Peeters en vice-premier Verhagen ook overeen om biomassastromen uit eigen productie in Vlaanderen en Nederland duidelijk in kaart te brengen, om zo na te gaan of er optimale uitwisselingen kunnen worden gevonden tussen aanbod en vraag.
Minister-president Kris Peeters reageert tevreden: “De gezamenlijke opening met collega Verhagen kan als voorbeeld dienen voor de goede samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland, en geeft mee concreet gestalte aan de afspraak die vorig jaar werd gemaakt met minister-president Mark Rutte. We hebben vandaag ook gezien dat onze samenwerking mee gestalte krijgt door de bedrijven voor wie de grens tussen Vlaanderen en Nederland geen barrière meer is, maar net een brug is, die leidt tot meer samenwerking en innovatie.”