Binnenkort nieuwe en strengere Europese regelgeving boorplatformen
28-03-2012
"De veiligheid van boorinstallaties op zee moet beter, in het belang van de werknemers op boorplatformen en van het milieu." Dit zegt Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) in een reactie op de evacuatie van een olie- en gasplatform van Total op de Noordzee, nadat een gaslek ontstond bij werkzaamheden.
"Europa heeft lessen getrokken uit de Deepwater Horizon-catastrofe en werkt momenteel aan een nieuwe strenge, uniforme Europese wetgeving om de veiligheid van gas- en olieboringen op zee te verzekeren. Strenge vergunningsprocedures, grondige inspecties en sancties voor exploitanten die zich niet aan de regels houden, staan hierbij centraal. "
Belet is rapporteur voor deze nieuwe regelgeving namens de energiecommissie van het Parlement.
Dit zijn de belangrijkste maatregelen in het nieuwe ontwerp van EU-verordening:
Vergunningverlening: De vergunningsinstanties in de lidstaten moeten ervoor zorgen dat de exploratie en winning van olie en gas in EU-wateren uitsluitend wordt verricht door exploitanten met voldoende technische en financiële deskundigheid om de veiligheid van offshore-werkzaamheden te garanderen en het milieu te beschermen.
Onafhankelijke verificateurs: De door de exploitant voorgestelde technische oplossingen die cruciaal zijn voor de veiligheid van de installatie moeten door een onafhankelijke partij worden gecontroleerd.
Verplichte rampenplannen: Ondernemingen moeten voor hun installatie een rapportage over ernstige risico´s voorbereiden, inclusief een risicobeoordeling en een rampenplan voordat de exploratie of de productie van start gaat.
Inspecties: De onafhankelijke nationale instanties, verantwoordelijk voor de veiligheid van de installaties, zullen de bepalingen voor boor- en productieplatformen controleren op het gebied van veiligheid, milieubescherming en de mate waarin men op noodgevallen is voorbereid. Zij zullen ook de werkzaamheden controleren die op de boor- en productieplatformen worden uitgevoerd. Als een exploitant de minimumnormen niet naleeft, zal de bevoegde instantie handhavingsmaatregelen treffen en/of sancties opleggen.
Transparantie: Aan de burgers zal informatie worden verstrekt over de prestatienormen van de sector en de verrichtingen van de nationale bevoegde autoriteiten. Deze informatie zal op een website worden gepubliceerd.
Aansprakelijkheid: Olie- en gasmaatschappijen blijven volledig aansprakelijk voor milieuschade. Wat de schade aan de wateren betreft, zal het geografische gebied worden verruimd zodat het alle maritieme wateren in de EU omvat, met inbegrip van de exclusieve economische zone (tot ongeveer 370 km van de kust) en het continentaal plat dat onder jurisdictie van de kustlidstaat valt. Het huidige EU-rechtskader voor milieuaansprakelijkheid beperkt zich tot de territoriale wateren (ongeveer 22 km van de kust).