Bijna 1 miljoen vragen aan de Vlaamse infolijn (+ 54% op 1 jaar)
25-07-2012
Brusselaars vragende partij voor informatie rond Vlaamse studietoelagen
De Vlaamse infolijn 1700 is het centrale aanspreekpunt waar burgers, bedrijven en organisaties terechtkunnen voor informatie over de Vlaamse overheid. De Vlaamse infolijn is niet alleen bereikbaar via telefoon, maar ook via brief, mail en zelfs chat.
Uit de cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Paul Delva (CD&V) opvroeg bij Minister-President Kris Peeters blijkt een gestage toename over de jaren heen van het aantal contacten met de Vlaamse infolijn. In 2011 waren in totaal 927.245 contactnames met de Vlaamse infolijn, een stijging met maar liefst 54% t.o.v. het jaar voordien.
20% van de vragen hadden betrekking op het thema ‘studietoelage’, 15% op het thema ‘verkeersbelasting’, en 13% op het thema ‘onroerende voorheffing’. Deze drie thema’s worden door de Vlaamse infolijn zelf diepgaand ondersteund.
In 2011 werd de Vlaamse infolijn 14.458 gecontacteerd door personen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, een stijging met 12,5¨% t.o.v. 2010. Bijna 30% van de contacten uit Brussel met de infolijn hadden betrekking op het thema ‘studietoelagen’.
Brusselaars zijn dus overduidelijk geïnteresseerd in informatie over studietoelagen. Hier is, voor de Vlaamse overheid, nog duidelijk werk aan de winkel. Het aantal toegekende studietoelagen in Brussel ligt - in relatieve cijfers - immers nog steeds vrij laag t.o.v. het Vlaamse gemiddelde (cijfers voor 2009-2010, verkregen na een parlementaire vraag van 2011). In het secundair onderwijs krijgt 26% van de leerlingen in het Vlaams Gewest een schooltoelage, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit 32% (een verschil van 6% tussen beide gewesten). Bij de drie andere leerlingenkenmerken is het verschil tussen Vlaanderen en Brussel veel groter (zo blijkt uit het antwoord van dezelfde parlementaire vraag) :
gezinstaal : 54% voor Brussels Gewest, 8% voor Vlaams Gewest
lage opleiding moeder : 36% voor Brussels Gewest, 25% voor Vlaams Gewest
buurtindicator : 69% voor Brussels Gewest, 24% voor Vlaams Gewest
Het grote aantal (kans)arme kinderen in Brussel (ook in verhouding tot Vlaanderen) doet vermoeden dat meer kinderen (dan de 32% zoals hoger aangegeven) er recht hebben op een schooltoelage.
De cijfers van de schooltoelagen voor het basisonderwijs geven trouwens ook al een ander beeld : 22% van de leerlingen in het Vlaams gewest krijgen een schooltoelage, in het Brussels Gewest is dit 35% (een verschil van 13% tussen beide gewesten).
Ik vraag dan ook aan de Vlaamse overheid om in Brussel een campagne op te zetten om het bestaan van, en de spelregels rond het stelsel van de studietoelagen verder bekend te maken. De meest eenvoudige piste hiertoe lijkt me een verdere bekendmaking - in onze hoofdstad - van de Vlaamse infolijn en haar diepgaande ondersteuning inzake het thema ‘studietoelage’.