Er rijden in dit land heel wat auto’s rond zonder roetfilter of met een roetfilter die niet meer werkt. En dat is vaak doelbewust. Malafide chauffeurs lopen vandaag echter maar zelden tegen de lamp, omdat de bestaande controlemethodes ontoereikend of onnauwkeurig zijn. De milieuschade is nochthans groot. "Wagens waarvan met de roetfilter is geknoeid, zijn extra schadelijk voor de volksgezondheid. Zorgen voor properdere lucht wordt steeds meer een prioriteit in Brussel. Zeker in de stad is het van groot belang om roetfilterfraude structureel aan te pakken en te bestraffen. Dat doen we nu samen met de andere gewesten. Luchtvervuiling stopt namelijk niet aan de stadsgrenzen”, aldus Brussels Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets.
Bianca Deabaets heeft daarom namens het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de handen in elkaar geslagen met de andere Gewesten om de strijd tegen roetfilterfaude op te voeren: samen stelden ze € 339.950 ter beschikking van GOCA, zodat de Groepering van erkende ondernemingen voor autokeuring en rijbewijs de effectiviteit van verschillende meettoestellen kon uittesten.
Uit het onderzoek van GOCA blijkt dat de PN-meter het meest betrouwbare toestel is om roetfilterfraude op te sporen. De drie Gewesten zullen nu een wetgevend kader vastleggen voor een nieuwe emissiemeting, met toepasselijke meetprocedures en een afkeurgrens. Tussen juli 2018 en december 2018 werden er al PN-meters uitgetest in reële keuringsomgevingen. Het is de bedoeling om alle keuringscentra vanaf 2020 uit te rusten met PN-meters, zodat er een einde kan komen aan de roetfilterfraude.