Beveiliging waardetransporten door bedrijven
17-05-2012
De afgelopen jaren gebeurden in ons land steeds meer overvallen op transporten van geld en andere waardepapieren. Deze overvallen worden frequent uitgevoerd door niet beveiligde geldlopers en koeriersbedrijven, waardoor niet beveiligde transporten een toenemend doelwit voor criminelen vormen.
De voorbije jaren kaartte CD&V-senator Dirk Claes de problematiek van onbeveiligde waardetransporten regelmatig aan in de Senaat naar aanleiding van een overval op een transport van maaltijdcheques in zijn thuisgemeente Rotselaar. Zo vroeg Claes de minister van binnenlandse zaken maatregelen te nemen voor de beveiliging van deze waardetransporten.
Minister van binnenlandse zaken Milquet ging op zijn vraag in en in maart 2012 werd de bewakingswet gewijzigd. Gestructureerde geldtransporten boven de 30.000 euro zullen vanaf januari 2013 verplicht gebeuren via een vergunde bewakingsonderneming.
"Toch kunnen we best de bedrijven die maaltijdcheques verdelen aanraden om zo snel mogelijk over te schakelen op beveiligd waardetransport, en dit op vrijwillige basis tot eind 2012. Het succes van de elektronische maaltijdcheque blijkt immers niet denderend te zijn", aldus Dirk Claes naar aanleiding van het incident in Halle.
Ook goederen die omwille van hun kostbaar karakter of hun bijzondere aard aan bedreiging onderhevig zijn (zoals o.a. maaltijdcheques, goud- en munitietransport) zullen steeds op een beveiligde manier getransporteerd moeten worden vanaf januari 2013. Claes erkent dat de minister reeds inspanningen geleverd heeft om de vacatures binnen het Interventiekorps ingevuld te krijgen en roept op deze inspanningen te blijven doen. Enkel zo kan het aantal personeelsleden van het Interventiekorps in de verschillende provincies op peil gehouden worden, wat ten goede komt van de veiligheid in de lokale politiezones.