Betere en duurzame bescherming van Vlaamse drinkwatervoorziening
23-04-2013
Op initiatief van Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur, en Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, keurde de Vlaamse Regering een nieuw wetgevend kader voor de productie en levering van drinkwater goed. Minister Joke Schauvliege: “Met deze openbare dienstverplichtingen zullen onze drinkwatermaatschappijen nog beter de kwaliteit en de voorraden van onze drinkwatervoorziening kunnen beschermen.”
De toegang tot veilig en gezond drinkwater is een basisbehoefte. De waterbedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor de openbare drinkwatervoorziening. Zij nemen ook nu al talloze maatregelen om het drinkwater veilig en kwaliteitsvol aan hun klanten te leveren.
Met nieuwe operationele dienstverplichtingen sluit de Vlaamse Regering aan bij een internationale trend. Daartoe wordt het principe van risicobeheer dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) via het concept van ‘Water Safety Planning’ uittekende, verankerd.
De waterbedrijven worden geacht alert te zijn voor nieuwe risico’s en hierop gepast preventief te reageren. Het kan bijvoorbeeld gaan om risico’s door ‘nieuwe’ types van verontreiniging zoals medicijnen of hormoonverstorende stoffen of om risico’s in het distributieproces.
De waterbedrijven worden ook verplicht om hun controlestrategie uit te tekenen, deze voor te leggen aan de bevoegde overheden en hierover te rapporteren. Om paraat te zijn bij calamiteiten zullen ze moeten beschikken over een actueel interventieplan en een alternatieve waterbevoorrading moeten organiseren. Dit schept meer duidelijkheid op het terrein voor het geval er zich een incident voordoet.
Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege: “Drinkwaterbedrijven maken intensief gebruik van oppervlaktewater en grondwater om het Vlaamse leidingwater te produceren. Deze watervoorraden zijn echter niet onuitputtelijk. Klimaatmodellen geven bovendien aan dat niet alleen de periodes met extremere neerslag toenemen maar ook periodes van langdurige droogte mogelijk zijn, met waterschaarste tot gevolg. De drinkwatermaatschappijen krijgen de opdracht om daar op voorbereid te zijn. Dit is meteen één van de maatregelen in het ontwerp van Vlaams Klimaatbeleidsplan om onze drinkwatervoorziening ook kwantitatief veilig te stellen.”