Betere bescherming tegen afsluiting van drinkwater
10-12-2012
Voortaan zullen alle drinkwatermaatschappijen uniforme duidelijke regels moeten toepassen als ze een klant willen afsluiten van de waterlevering. Dat staat in een voorontwerp van decreet van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege waaraan de Vlaamse Regering haar eerste principiële goedkeuring hechtte. Vlaamse minister Joke Schauvliege: “Het drinkwater afsluiten is een zeer ingrijpende maatregel. Dat moet in alle omstandigheden op een sociaal aanvaardbare manier gebeuren. Deze hervorming legt alle watermaatschappijen dezelfde transparante procedure op die de klant een maximale bescherming garandeert.”
Eerder al werd het Algemeen Waterverkoopreglement goedgekeurd. Dat Algemeen Waterverkoopreglement, van kracht sinds 1 juli 2011, legt de algemene regels (rechten en plichten) vast voor alle drinkwatermaatschappijen en hun klanten. Nu zet minister Schauvliege een volgende stap in haar beleid van sociale maatregelen voor drinkwater.
Het basisprincipe is dat de watermaatschappij niet kan overgaan tot afsluiting van de drinkwatertoevoer, tenzij er een onmiddellijke bedreiging is voor de veiligheid of er sprake is van fraude of klaarblijkelijke onwil van de klant.
Om de klant beter te beschermen wil minister Schauvliege de gronden voor een afsluiting van de watertoevoer herzien. Het begrip ‘klaarblijkelijke onwil’ uit de huidige wetgeving zorgt immers in de praktijk voor de nodige verwarring en geeft aanleiding tot verschillende interpretaties.
Maximale bescherming
Een afsluiting blijft in alle gevallen een zeer verregaande maatregel. Wanneer op basis van het decreet een afsluiting toegestaan wordt, is het van belang dat de klant maximaal beschermd wordt en dat de afsluiting op een sociaal aanvaardbare wijze verloopt. In het voorontwerp van decreet wordt daarom verankerd dat de waterleverancier in geval van afsluiting specifieke procedures moet respecteren zoals voorafgaandelijke kennisgeving over de intentie tot effectieve afsluiting en, het respecteren van een minimumtermijn tussen de kennisgeving en de datum van effectieve afsluiting,
Het voorontwerp van decreet bevat een concrete opsomming van de redenen waarom een waterlevering kan gestopt worden bij huishoudens (cf. bijlage onderaan). In de andere gevallen kan de abonnee niet van de waterlevering worden afgesloten.
Het ontwerp bestendigt de cruciale rol van de lokale adviescommissie. Die moet nu al na een vooronderzoek oordelen of een afsluiting vanuit sociaal oogpunt gerechtvaardigd is. Huurders krijgen nu een bijkomende bescherming. De watersector werkt immers met collectieve bemetering waardoor huurders of mede-eigenaars voor hun watervoorziening afhankelijk zijn van bijvoorbeeld de huisbaas of een syndicus. Momenteel kan de waterlevering tot deze gebouwen met slechts één meter voor een hele reeks appartementen, zonder meer worden afgesloten. Ook in dit geval zal voortaan de lokale adviescommissie de zaak moeten onderzoeken vooraleer er eventueel kan worden afgesloten. Een watermeter per wooneenheid is sinds de invoering van het Algemeen Waterverkoopreglement verplicht voor nieuwbouw en bij grondige renovatie van het gebouw.
Er is ook een kader voor afsluiting uitgewerkt om bepaalde risico’s voor de openbare watervoorziening weg te nemen zoals een vervuiling van het leidingwater in het openbaar waterdistributienetwerk door een binneninstallatie van een abonnee. Voorbeelden zijn het weigeren van controles, het weigeren van een keuring van de binneninstallatie of het weigeren van de uitvoering van een herstelling om de bedreiging voor het drinkwaternet weg te nemen. Voor dergelijke knelpunten kan een afsluiting pas als de toezichthoudende ambtenaar van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) hiertoe het bevel heeft gegeven. De toezichthoudende ambtenaar zal eerst de zaak onderzoeken en in functie van de ernst oordelen of een afsluiting wel nodig is.
Vlaams minister Joke Schauvliege: “Dit ontwerp moet de klant ervan verzekeren dat de afsluiting van de watertoevoer op een sociaal aanvaardbare manier gebeurt. De volgende stap is de invoering van een statuut van beschermde klant. Waar mogelijk zullen mensen gebruik kunnen maken van afbetalingsplannen om een tegenvallende waterfactuur gespreid te kunnen betalen. Ik wil het de consument voorts ook mogelijk maken om maandelijks facturen te ontvangen, zodat men sneller kan ingrijpen als het waterverbruik plots stijgt.”
Het voorontwerp van decreet gaat nu voor advies naar de SERV en de MINA-raad.
Inmiddels loopt nog altijd de campagne Goed geregeld = geld gespaard
Meer info vindt u op www.vmm.be/waterloket