Beter parkeren in Brussel om beter te bewegen
25-12-2012
Een gewestelijk parkeerbeleid voor een betere mobiliteit
Parkeren in Brussel is vandaag de dag een ingewikkelde aangelegenheid, vermits de regels verschillen van gemeente tot gemeente. Het gewestelijk parkeerbeleidsplan brengt hierin verandering. Het plan, dat de Brusselse regering zopas in eerste lezing heeft goedgekeurd, harmoniseert en vereenvoudigt de parkeerregels in het hele gewest . Het zorgt zo voor een faire en gelijke behandeling van alle parkeerders in het Gewest. “Dit gewestelijk parkeerbeleidsplan moet bijdragen aan een betere mobiliteit in het hele Gewest”, aldus Brigitte Grouwels (CD&V), Brussels minister van Openbare Werken en Vervoer. “Dit plan draagt bij tot een verhoging van de levenskwaliteit voor de Brusselaar, een verbetering van de bereikbaarheid van de stad voor de pendelaar en tot een aantrekkelijkere winkelstad.”
Vanaf 21 januari 2013 organiseert het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gedurende 2 maanden een openbaar onderzoek over dit pas goedgekeurde parkeerbeleidsplan. Dit geeft aan alle inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de mogelijkheid om het plan te raadplegen en hun opmerkingen over te maken.
Naar aanleiding van dit openbaar onderzoek zal het Brussels Hoofdstedelijk Gewest eveneens een uitgebreide informatiecampagne voeren om zoveel mogelijk Brusselaars aan te moedigen om hieraan deel te nemen. Brigitte Grouwels (CD&V), Brussels minister van Openbare Werken en Vervoer, gaf vandaag op een persconferentie meer uitleg over dit parkeerbeleidsplan en over de komende informatiecampagne.
Harmoniseren
De auto moet zijn juiste plaats in het Gewest krijgen, zowel voor bewoners als voor professioneel gebruik. Om exact te weten hoeveel parkeerplaatsen er momenteel zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, laat minister Grouwels in 2013 een gedetailleerde telling uitvoeren van het aantal parkeerplaatsen dat zich zowel op als buiten de openbare weg bevindt.
Toch is het duidelijk dat we niet ongebreideld de vraag kunnen volgen met steeds meer parkeerplaatsen. Het aantal parkeerplaatsen op de openbare weg heeft zijn piek bereikt. Om de stad leefbaar te houden, verkiest het Gewest voldoende ruimte te geven aan voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer.
Parallel aan de daling van het aantal parkeerplaatsen op de openbare weg zal de parkeercapaciteit buiten de openbare weg evenredig stijgen. Hiertoe zal werk gemaakt worden van nieuwe buurtparkings. Voorts zullen de regels versoepeld worden voor de aanleg van bewonersparkings bij nieuwbouw. Ten slotte zullen bestaande bedrijfsparkeerplaatsen geactiveerd worden ten gunste van bewoners. Minister Grouwels heeft daarom het Gewestelijk Parkeeragentschap belast om, in overleg met de gemeenten en andere actoren, een actieplan op te maken dat de benodigde stijging van capaciteit in buurt- en bewonersparkings uitwerkt.
Het plan legt niet enkel een kader vast voor de individuele auto, maar wil ook andere vervoersmodi een plaats geven. Er wordt daarom ook rekening gehouden met de specifieke parkeernoden van fietsers, motorrijders, taxi’s, vrachtwagens, bestelwagens en autocars.
Waar het op aankomt, is om parkeren langs de openbare weg efficiënt te organiseren. Daarom worden de parkeerregels in het hele gewest geleidelijk geharmoniseerd en vereenvoudigd. Deze aanpak zorgt voor een faire en gelijke behandeling van alle parkeerders in Brussel.
Kaderplan
Het Gewestelijk Parkeerbeleidsplan vormt een dwingend kaderplan dat de 19 Brusselse gemeenten moeten vertalen naar hun specifieke situatie op het terrein. Elke gemeente zal hiertoe een gemeentelijk parkeeractieplan opstellen. De gemeenten zijn op het vlak van parkeren dus het eerste aanspreekpunt, zowel voor de Brusselaar, de pendelaar als de handelaar. Meer concreet zullen de gemeenten op hun grondgebied de verschillende gereglementeerde zones vastleggen. De gemeenten zullen ook de parkeerkaarten uitreiken. Maar het Gewestelijk Parkeerbeleidsplan legt de regels vast volgens dewelke de gemeenten dit zullen doen.
Deze aanpak laat toe om lokale parkeerbehoeften in te passen in een geharmoniseerde aanpak. Eenheid in verscheidenheid dus.
Nieuwe regels
De nieuwe regels kunnen ondergebracht worden in 3 categorieën:
- Beheersen van het aantal autoparkeerplaatsen op de openbare weg; - De parkeerperiodes waarbinnen deze reglementering op de openbare weg van toepassing is; - De tarieven die gehanteerd worden voor het betalend parkeren.
Er komen vier gereglementeerde zones, elk met een eigen bestemming:
Rode zone: drukke handels- en dienstenwijken met een grote vraag naar plaatsen voor kortstondig parkeren.
Oranje zone: handelswijken, maar dan in kleinere, secundaire centra waarvan de aantrekkelijkheidsfactor eerder plaatselijk is.
Groene zone: deze reglementering wordt toegepast in alle andere wijken waar de parkeervraag moet worden gereguleerd.
Blauwe zone: het principe is vergelijkbaar met de regels in een groene zone. De blauwe zone wordt toegepast in wijken zonder specifieke parkeerdruk, maar waar rotatie van belang is.
Voor de zones zijn de tarieven identiek in het ganse Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze tarieven zijn relatief laag als we ze vergelijken met die van gelijkaardige steden. Het parkeergeld komt iedereen ten goede. De gemeenten herinvesteren hun parkeeropbrengsten in een betere leefomgeving. Het Gewest van zijn kant zal de inkomsten van het Gewestelijk Parkeeragentschap herinvesteren in het gewestelijk parkeerbeleid.
Voorts komen er vier soorten vrijstellingskaarten, met dezelfde uitreikingsmodaliteiten voor alle gemeenten: bewonerskaarten, parkeerkaarten voor dringende medische hulpverlening, parkeerkaarten voor autodelen en kaarten voor andersvaliden.
Daarnaast kunnen de gemeenten facultatieve vrijstellingskaarten toekennen aan bedrijven, scholen, inkomensgelateerde kinderdagverblijven. Ook is er voorzien in de mogelijkheid om een tijdelijke bewonerskaart te verstrekken. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voorziet voor al deze categorieën van vrijstellingskaarten telkens eenvormige criteria en tarieven. Wel kunnen de gemeenten op gemotiveerde wijze de tarieven verhogen.
Tot slot voorziet het Gewest in een interventiekaart geldig in het ganse Gewest voor bedrijven (bijvoorbeeld: loodgieter of elektricien) en zorgverleners. Invoering van deze kaart wordt voor alle gemeenten verplicht, en de aflevering en beheer gebeurt via het Parkeeragentschap.
Openbaar onderzoek
Vanaf 21 januari 2013 loopt het openbaar onderzoek om iedereen de kans te geven het plan te raadplegen en daar hun mening over te geven.Iedereen kan het Gewestelijk Parkeerbeleidsplan nog tot 21 maart raadplegen in een van de 19 Brusselse gemeentehuizen of via www.mobielbrussel.be/parkeerbeleidsplan . Op deze website kan iedereen ook terecht voor meer informatie over het plan.
Hebt u vragen? Medewerkers van Mobiel Brussel beantwoorden alle vragen ook op het groene nummer 0800 94 001, elke werkdag van 9 tot 12 uur en van 14 tot 16 uur. Of stuur een mailtje naar mobielbrussel@mbhg.irisnet.be .
Wil u reageren? Deponeer uw suggesties in de speciaal daarvoor bestemde brievenbus op uw gemeentehuis. U kunt ze ook mailen naar mobielbrussel@mbhg.irisnet.be of met de post opsturen naar Mobiel Brussel, Vooruitgangstraat 80, bus 1, 1035 Brussel.
Minister Brigitte Grouwels: "Dankzij het Gewestelijk Parkeerbeleidsplan beschikken we voortaan over een instrument om de enorme parkeer- en mobiliteitsproblemen op een grootstedelijke manier aan te pakken. Dit plan zorgt voor een faire en gelijke behandeling van alle parkeerders in Brussel. Tegelijkertijd wordt bij de uitvoering van dit plan ook rekening gehouden met lokale situaties, aangezien de 19 Brusselse gemeenten binnen dit gewestelijke kader nog hun gemeentelijke parkeeractieplannen moeten opmaken. Ik ben er absoluut van overtuigd dat een betere mobiliteit de levenskwaliteit voor de Brusselaar verhoogt, de bereikbaarheid van de stad voor de pendelaar verbetert en winkelen in Brussel aantrekkelijker maakt.”