Beschermcomité "Herdenkingsproject ‘100 jaar Groote Oorlog’"
13-12-2012
Vlaams minister-president Peeters maakte de leden van het Beschermcomité voor het herdenkingsproject ‘100 jaar Groote Oorlog’ bekend, tijdens het Vlaams-Europees Vredesconcert in het Flageygebouw in Brussel dat deze avond plaatsvindt.
De leden van dit Beschermcomité zullen als klankbord fungeren voor de Vlaamse regering bij de verdere uitwerking van het herdenkingsproject ‘100 jaar Groote Oorlog’. Zij kunnen vanuit hun eigen ervaring ook ideeën en voorstellen aanleveren voor de verdere uitwerking van de herdenkingsactiviteiten. Daarnaast zullen de verschillende leden van het Beschermcomité het internationale herdenkingsproject mee helpen uitdragen in binnen- en buitenland.
De leden van het Beschermcomité:
Lieve Blanquaert, Fotografe
Frank Dewinne, Goodwill Ambassador voor UNICEF België
Jan Fabre, Kunstenaar
Jacques Rogge, IOC voorzitter
Chris Van den Wyngaert, Hoogleraar UA en rechter bij het Internationaal Strafhof
Herman Van Rompuy, Voorzitter van de Europese Raad
Etienne Vermeersch, Ere-vicerector UGent
Marc Vervenne, Ererector KU Leuven
Rudi Vranckx, VRT-journalist
In 2014 zal het 100 jaar geleden zijn dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Die dramatische gebeurtenissen hebben in de afgelopen 100 jaar een fundamentele invloed gehad op de maatschappij en de slachtoffers van die oorlog verdienen een waardige en permanente nagedachtenis. De herdenking wordt wereldwijd voorbereid. Ook de Vlaamse regering is gestart met de voorbereiding van ’100 jaar Groote Oorlog’. De verschillende acties omtrent de herdenking worden door de Vlaamse regering gebundeld in een Actieplan ‘100 jaar Groote Oorlog (2014-18)’.
In het kader van het herdenkingsproject ‘100 jaar Groote Oorlog’ richt minister-president Peeters nu een Beschermcomité op. Lieve Blanquaert (Fotografe), Frank Dewinne (Goodwill Ambassador voor UNICEF België), Jan Fabre (Kunstenaar), Jacques Rogge (IOC voorzitter), Chris Van den Wyngaert (Hoogleraar UA en rechter bij het Internationaal Strafhof), Herman Van Rompuy (Voorzitter van de Europese Raad), Etienne Vermeersch (Ere-vicerector UGent), Marc Vervenne (Ererector KU Leuven), en Rudi Vranckx (VRT-journalist) hebben de uitnodiging van minister-president Kris Peeters aanvaard, en treden toe tot het Beschermcomité.
De leden van het Beschermcomité zullen als klankbord fungeren voor de Vlaamse regering in de verdere uitwerking van het herdenkingsproject en kunnen ook ideeën en voorstellen vanuit hun eigen ervaring aanleveren voor de verdere uitwerking van de herdenkingsactiviteiten. De leden van het beschermcomité zullen ten slotte ook mee helpen om het herdenkingsproject uit te dragen in binnen- en buitenland.
“In de komende jaren willen we een uniek herdenkingsproject opzetten. We willen de huidige en toekomstige generaties bewust maken van thema’s zoals verdraagzaamheid en internationale verstandhouding. We willen hen duidelijk maken dat dit essentiële bouwstenen zijn voor een open en tolerante samenleving. De oprichting van dit Beschermcomité creëert alvast een zo breed mogelijk draagvlak. De verschillende leden kunnen vanuit hun eigen ervaring ook ideeën en voorstellen aanleveren voor de verdere uitwerking van de herdenkingsactiviteiten. Daarnaast zullen zij het internationale herdenkingsproject mee helpen uitdragen in binnen- en buitenland”, aldus minister-president Peeters.
Actieplan ‘100 jaar Groote Oorlog’:
De oprichting van het Beschermcomité door minister-president Peeters maakt deel uit van een uniek herdenkingsproject van de Vlaamse regering.
Sinds 2010 is een projectsecretariaat operationeel, dat zorgt voor de coördinatie en opvolging van de verschillende projecten van het Actieplan:
In juni 2012 is het project rond de ‘herdenkingstuinen’ van start gegaan. Die ‘herdenkingstuinen’ zullen op symbolisch belangrijke plaatsen in het buitenland worden aangelegd. Daarmee wil de Vlaamse regering iedereen die tijdens de oorlog gevochten heeft en gestorven is, eren en herdenken.
In november 2013 zal een Internationaal Vredessymposium georganiseerd worden, in aanwezigheid van Nobelprijswinnaars voor de Vrede zoals Desmond Tutu, Willem-Frederik De Klerk, en Aung San Suu Kyi.
De Internationale Verklaring rond de 100ste verjaardag van Wereldoorlog I, de Flanders Fields Verklaring, wil de herinnering aan Wereldoorlog I structureel verankeren, met een universeel appel voor vrede en samenwerking. Deze Verklaring roept op tot wetenschappelijk onderzoek, en het sensibiliseren van het grote publiek en de jeugd. Eerder leidde minister-president Peeters een internationaal overleg (met vertegenwoordigers van Algerije, Australië, Canada, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Japan, Malta, Nederland, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Rusland, Servië, Slovakije, UK, VSA, en Zuid –Afrika) waarbij hij de Flanders Fiels Verklaring officieel heeft voorgesteld. Minister-president Peeters drukt de hoop uit dat er zoveel mogelijk landen, in de eerste plaats die landen en naties die betrokken zijn geweest bij de Eerste Wereldoorlog, bereid zullen zijn om de internationale Verklaring te ondertekenen.