Beroepssector en onderwijs slaan handen in elkaar voor opleiding ‘behandelaar luchtvracht en bagage’
22-09-2015
In het Centrum Leren en Werken Castor in Vilvoorde is in aanwezigheid van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits de nieuwe opleiding ‘Behandelaar Luchtvracht en Bagage’ voorgesteld. Het is de eerste keer dat in het deeltijds beroepssecundair onderwijs een beroepskwalificatie wordt omgezet naar een opleiding in leren en werken. De nieuwe opleiding is een voorbeeld van hoe Onderwijs, Werk en de bedrijfswereld de handen in elkaar kunnen slaan voor het duaal leren.
In 2014 telde Brussels Airport bijna 22 miljoen passagiers en werd er 455.000 ton goederen verwerkt. De ‘Behandelaar Luchtvracht en Bagage’ staat onder meer in voor de begeleiding van passagiers van de vertrekhal naar het vliegtuig en van het vliegtuig naar de inkomsthal. Een andere taak is ervoor te zorgen dat alle reiskoffers en pakjes correct en tijdig op de juiste bestemming raken.
In ons land was er geen enkele instelling die een opleiding voor dit beroep organiseerde. Dit schooljaar verandert dat. In juli keurde de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs en op vraag van de sector de opleiding luchtvracht en bagage goed. Die wordt nu voor het eerst georganiseerd in het Centrum Leren en Werken van het GO! in Vilvoorde. De leerlingen volgen de opleiding deels op school en deels op de werkplek. Daarvoor wordt samengewerkt met tal van bedrijven in de buurt.
Het is de eerste keer dat er in het deeltijds beroepssecundair onderwijs een beroepskwalificatie wordt omgezet naar een onderwijskwalificatie. Dat is een nieuwe manier van werken. Experten van het Sociaal Fonds voor de Afhandeling op de Luchthaven, het sectorfonds en de bedrijven tekenden de inhoud en de opbouw van de opleiding uit. Samen met vertegenwoordigers van het GO! en het Centrum Leren en Werken. Met het Agentschap Hoger Onderwijs, Volwassenen, Kwalificatie en Studietoelagen (AHOVOKS) werd de beroepskwalificatie verder uitgetekend.
Concreet houdt dit in dat de leerlingen een groot deel van hun opleiding realiseren op de werkvloer. In dit geval gaat het over activiteiten aan en rond het vliegtuig. Ze worden deeltijds tewerkgesteld met een Beroepsinlevingsovereenkomst. De opleiding sluit aan bij het Duaal Leren dat door de Vlaamse ministers van Onderwijs en Werk Hilde Crevits en Philippe Muyters op de rails wordt gezet.
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits : “Met deze nieuwe studierichting vergroten we op een positieve manier de kansen op werk voor jongeren in het deeltijds onderwijs. De bedrijven in de luchtvaarsector vragen om goed opgeleide jongeren. Het is de sector zelf die samen met Onderwijs vastgelegd heeft welke vaardigheden deze jongeren moeten hebben. Het is voor het eerst dat in het deeltijds beroepssecundair onderwijs een beroepskwalificatie naar een opleiding in leren en werken werd omgezet. Dat is een nieuwe manier van werken. Deze nieuwe opleiding Behandelaar Luchtvracht en Bagage toont aan hoe hoe Onderwijs, Werk en het bedrijfsleven de handen in elkaar kunnen slaan voor het duaal leren.”