Bemiddeling: CD&V vindt verplichting door de rechter geen goed idee
19-09-2012
"De betrokken partijen moeten in een geschil vaker kiezen voor bemiddeling, en het valt te betreuren dat het principe zo weinig wordt toegepast." Dit zegt CD&V-senator Rik Torfs naar aanleiding van het bekendmaken van de cijfers van bMediation en de Federale Bemiddelingscommissie, waaruit blijkt dat slechts een kleine 1 procent van alle rechtszaken wordt opgelost via bemiddeling.
Geschillenbemiddeling heeft volgens de senator niets dan voordelen. De procedure verloopt niet alleen sneller, ze is ook minder duur. Daarnaast is er volgens Torfs nog derde factor die hij bijzonder cruciaal acht: "Een juridische procedure kan emotioneel bijzonder slopend zijn. De duur van het proces en de vaak harde strijd tussen de betrokken partijen slaan zulke wonden die uiteindelijk niet meer te helen zijn."
Hoewel hij het principe van bemiddeling volop steunt, is een verplichting volgens hem en zijn partij geen goed idee wegens een kleinere kans op succes. Toch ziet hij wel enkele andere mogelijkheden: "De vrederechter kan als een soort beschermrechter optreden om sluimerende conflicten tussen partijen te ontmijnen. Zo kan hij hen of het Openbaar Ministerie oproepen oplossingen voor te stellen, zelf bemiddeling inschakelen of tijdelijke maatregelen opleggen opdat een conflict niet escaleert." Daarnaast pleit de senator ook voor een betere informatieverstrekking over de mogelijkheden rond bemiddeling.
Ook de rol van de advocaat valt hierbij niet te onderschatten. "Een eerste advies in bijvoorbeeld personen- en familierecht is vaak gratis", aldus Torfs. "Een advocaat is de eerste rechter. Wanneer hij geconsulteerd wordt, moet hij de moed hebben om te zeggen dat de juridische procedure lang en slopend is, en dat een deskundige of bemiddelaar soms beter geplaatst is om een conflict op te lossen. Het belang van de betrokkene moet voorop staan, niet zijn eigen portemonnee."
Volgens Torfs moeten we evolueren van een conflictmodel naar een oplossingsmodel. "Helaas is dit ook een maatschappelijk verschijnsel. We kunnen minder van elkaar verdragen en stappen sneller naar de rechter om conflicten via een juridische uitspraak te beslechten. De bevolking moet weten dat het anders kan: sneller, minder duur maar ook psychologisch minder belastend."