Belgische staat recupereert bijna twee miljoen euro van dienstenchequebedrijven
16-08-2013
De Belgische staat recupereert bijna twee miljoen euro in de eerste vier maanden van 2013 van dienstenchequebedrijven die de wetgeving overtreden hebben. Dit blijkt uit een parlementaire vraag (nr. 5-8944) van CD&V-gemeenschapssenator Cindy Franssen aan de federale minister van Werk. De bedragen hebben betrekking op de periode tussen 24 december 2012, de dag waarop de nieuwe en strengere wetgeving op de dienstencheque-ondernemingen van kracht ging, en 23 april 2013, de datum tot wanneer de cijfers beschikbaar waren.
Eerder deze week raakte via de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening al bekend dat het gebruik van de dienstencheques niet gedaald is, en dit ondanks de stijging van de prijs van een dienstencheque met 1 euro.
Uit het antwoord dat senator Cindy Franssen ontving van de federale minister van Werk Monica De Coninck op een vraag omtrent de toepassing van de verstrengde regelgeving, blijkt dat de aanpak van de misbruiken in de sector wel degelijk vruchten afwerpt. Het niet volgen van de opgelegde administratieve verplichtingen en bewuste zware misbruiken (zoals fictief gebruik) zorgden na controles tijdens de eerste vier maanden van 2013 reeds voor een recuperatie van 1.741.508 euro bij in totaal 79 erkende ondernemingen.
Om te vermijden dat nog langer pure avonturiers zich in deze sector wagen, werd eveneens de drempel verhoogd door een waarborg van 25.000 euro op te leggen vóór erkenning. De minister deelt in haar antwoord mee dat voor de desbetreffende periode (van 24 december tot en met 23 april) 17 nieuwe ondernemingen werden erkend, wat goed is voor 425.000 euro waarborg.
Cindy Franssen, vast lid van de Commissie Sociale Aangelegenheden voor CD&V in de Senaat: “Het systeem van de dienstencheques is een uiterst geschikt middel, dat er voor zorgt dat vooral laaggeschoolden niet in de werkloosheid verzeilen, en de combinatie arbeid-gezin makkelijker wordt. De nieuwe regels die de malafide praktijken eruit moeten halen en de verhoogde bijdrage door de gebruiker moeten er net voor zorgen dat dit systeem ook in de toekomst houdbaar blijft en de gestelde noden blijft invullen. De dienstencheques blijven ontzettend nuttig in een samenleving waar het evenwicht tussen arbeid en gezin zeer belangrijk is, en verder verfijnd moet worden. De strenge controles moeten deze gesubsidieerde sector volledig correct en transparant maken.”