Belgische militairen voor opleidingsmissie naar Congo
26-04-2013
Tijdens de Ministerraad van vrijdag 26 april 2013 besliste de regering om Belgische militairen naar de Democratische Republiek Congo te sturen om er enerzijds het 323ste Bataljon van de Snelle Interventie-eenheden (Bataillon de Réaction rapide) en anderzijds een Brigadestaf te vormen. Deze opleiding zal plaatsvinden in Kindu, hoofdplaats van de provincie Maniema, in de Democratische republiek Congo.
De beslissing die de Regering nu neemt, houdt de ontplooiing in de nabije toekomst in van:
90 Belgische militairen voor de duur van 6 maanden voor de vorming van het 323ste Bataljon van de Snelle Interventietroepen;
10 Belgische militairen voor de duur ven 2 maanden voor de vorming van een brigade staf van de Snelle Interventie Eenheden;
een detachement C-130 met 19 militairen voor 8 weken.
De Belgische Defensie draagt hiermee actief bij tot de militaire deel van het SSR-proces (SSR = Structural Security Reform) van de VN zoals dit in de resoluties van de Veiligheidsraad over Democratische Republiek werd hernomen en zoals dit in het akkoord van Addis Abeba op 24 februari 2013 werd bekrachtigd. Bovendien is de hervorming van het leger een essentiële prioriteit van de Congolese regering in 2013.
Het Belgische Leger leidde eerder al twee bataljons op. In 2010 vormde het al het 321ste en de twee jaar later, in 2012, volgde het 322ste Bataljon. Ons land draagt hier op een constructieve manier bij tot de hervorming van het FARDC, de Congolese Strijdkrachten, tot een professioneel leger ten dienste van de republiek en zijn burgers.
Tijdens zijn bezoek aan Congo in 2009, voorafgaand aan de vormingen, koppelde Minister De Crem het behalen van meetbare resultaten als voorwaarde voor de stapsgewijze verderzetting van de vorming. De Minister beschouwt een getraind, goed uitgerust en gedisciplineerde Congolees Leger als een hoeksteen voor het creëren van een stabiele samenleving in de RDC. De resultaten, gemeten op het terrein, liggen mee aan de basis van de huidige beslissing om de vorming voort te zetten.
MONUSCO, de VN-missie in de DRC catalogeert de door België opgeleide eenheden bij de meest betrouwbare militaire partners in Congo. Controles van EUSEC, de Europese missie die waakt over het financiële en administratieve beheer van het Congolese Leger, bevestigt die bevindingen van MONUSCO.
De vorming van de vorige bataljons kan bijgevolg beschouwd worden als een succes. Zo werden de bataljons veelvuldig ingezet in de Evenaarsprovincie, Kinshasa en Noord-Kivu, waarbij deze eenheden de gestelde verwachtingen inlosten. Dit zowel op het operationele vlak als op het vlak van het respecteren van regels van goed gedrag. Een rapport van de NGO Human Rights Watch verwijst in dit kader expliciet naar het gedrag van de door de Belgen opgeleide 321ste en 322ste bataljons. Een andere NGO, OXFAM, volgt met veel interesse de 3D-LO ( Defence – Diplomacy – Development – Law and Order) – aanpak omdat ze ervan overtuigd is dat een betrouwbaar leger onontbeerlijk is voor het scheppen van veiligheidskader in de regio.
De Belgische aanpak gaat verder dan het opleiden van de soldaten. Zo wordt er ook aandacht besteed aan het uitbouwen van een militaire infrastructuur, logement voor de families en een kleinschalig landbouwproject dat de militairen en hun families deels kan voorzien in het levensonderhoud. Verder waakt ons land erover dat de soldijen van de militairen correct betaald worden.