Begrotingsresultaten voorgesteld
Op 30 januari stelden zowel de federale als Vlaamse regering hun eindresultaten van de begroting 2013 voor aan de pers. Beide regeringen doen wat ze beloven. In de Vlaamse regering wordt voor het vierde jaar op rij een begrotingsoverschot gepresenteerd en federaal komt de regering de Europese afspraken na.
Vlaamse regering
De Vlaamse regering maakte op 30 januari de voorlopige cijfers bekend van de begroting 2013. De begroting werd afgesloten met een overschot van 174,6 miljoen euro, ofwel 0,6 procent op de totale begroting.
Door de slechte economische omstandigheden werd er van uitgegaan dat de begroting zou eindigen op een miniem overschot van 5,5 miljoen euro. Maar de Vlaamse begroting klopt nu af op een overschot van bijna 175 miljoen euro. Dit komt deels door de hogere inkomsten uit gewestelijke belastingen, financiële meevallers vanuit de federale regularisaties en het niet opgebruiken van bepaalde begrotingsposten.
Daarnaast betaalde KBC de gekregen steun tijdens de bankencrisis terug aan Vlaanderen. Waardoor de Vlaamse overheid haar schuldenberg verder kon afbouwen van 6,4 miljard naar 4,4 miljard euro.
Federale regering
Minister van Financiën Koen Geens licht de begroting toe: "Het begrotingstekort komt uit op 2,7 procent. We bereiken dus de Europese doelstelling. Het cijfer is nog niet volledig definitief." Het definitieve begrotingscijfer zal de komende maanden duidelijk worden wanneer alle inkomsten gekend zijn. Dat het tekort iets hoger uitvalt dan de vooropgestelde 2,54% heeft wellicht te maken met de financiële situatie van de gemeenten. Die cijfers waren op voorhand moeilijk te voorspellen. Minister Geens wijst er bovendien op dat de cijfers van de fiscale ontvangsten van het jaar 2013 goed zijn: een stijging van 3,3% ten aanzien van 2012 kan worden genoteerd. De doelstelling is bereikt.
Belangrijk is dat België binnen de krijtlijnen van Europa blijft. En dat doen de federale regering: de overheidsschuld bedraagt 99,7 procent van het Bruto Binnenlands Product en blijft daarmee onder de 100%. Volgend jaar moet de schuldgraad voor Europa dalen tot 98 procent.
‘Op dit ogenblik krijgen we heel goede rapporten van EU-commissaris Olli Rehn’, zegt minister Geens in de Standaard. Geens is tevreden dat ons land wellicht de strenge Europese toezichtsprocedure niet meer zal moeten ondergaan.
Bekijk de presentatie van Koen Geens hier: