Bed & breakfast in eengezinswoning perfect mogelijk
18-05-2010
In een eengezinswoning is het perfect mogelijk om een bed & breakfast in te richten, op voorwaarde dat het een eengezins-woning blijft en geen hotel wordt. Volgens minister van Ruimtelijke Ordening Muyters laat de regelgeving dat ook duidelijk toe. Hiermee reageert hij op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk de Kort, die de verschillen in interpretatie door stedenbouwkundige diensten aankaartte.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening laat toe een gezinswoning gedeeltelijk te gebruiken als toeristisch logies op voorwaarde dat er maximaal 8 tijdelijke verblijfsgelegenheden ingericht worden. Als deze complementaire functie in oppervlakte beperkt blijft tot 100 m² is er vrijstelling van vergunningsplicht. Voor een bed & breakfast met een grotere oppervlakte of in strijd met de stedenbouw-kundige voorschriften bestaat er vergunningsplicht. In dat geval kan een zonevreemde functiewijziging aangevraagd worden.
Volgens de minister van Ruimtelijke Ordening is de afwijkings-bepaling ook van toepassing in woongebieden. Hiermee ontkracht hij de interpretatie van sommige stedenbouwkundige diensten als zou het niet mogelijk zijn om gastenkamers te vergunnen in zones enkel bestemd voor vrijstaande eengezinswoningen. De regelge-ving op dat vlak is volgens de minister voldoende eenduidig, die verdere verduidelijking dan ook overbodig vindt. Het onderwerp staat alvast op de agenda van het eerstvolgende overleg met de gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaren.
“Dit is in elk geval een positief signaal voor de toeristische sector in Vlaanderen”, reageert Dirk de Kort opgetogen. “Het biedt extra mogelijkheden voor toeristisch logies, waardoor we Vlaanderen nog meer kunnen aanprijzen als interessante toeristische bestem-ming. Meer gastenkamers zijn bovendien een welkome aanvulling op de hotelaccommodatie die niet altijd toereikend is om de bestaande vraag op te vangen. Toeristisch logies toelaten in landelijke gebieden bijvoorbeeld kan daar ook het plattelands-toerisme aanzwengelen.”