Basisuitkering voor elke gehandicapte
15-05-2013
Elke Vlaming met een erkende handicap zal in de toekomst recht hebben op een basisuitkering. De Vlaamse regering wil op die manier de lange wachtlijsten in de sector aanpakken.
De Vlaamse meerderheidspartijen CD&V, N-VA en SP.A hebben op initiatief van Minister van Welzijn & Gezondheidszorg Jo Vandeurzen samen met de Vlaamse regering een conceptnota opgesteld. Daarin is het principe aanvaard van een basisuitkering voor elke persoon met een handicap.
Met die uitkering zou de gehandicapte zelf zijn zorg en ondersteuning kunnen betalen. Het blijft de bedoeling dat die terecht kunnen bij familie, collega's, buren of mantelzorgers, maar daarnaast ook bij de gewone sociale diensten zoals huisvesting en gezinshulp. Voor de meeste gehandicapten zou dat volstaan. Het is de bedoeling dat die dan minder gaan terugvallen op de specifieke dienstverlening voor gehandicapten, die al jaren kampen met ellenlange wachtlijsten.
De Vlaamse regering heeft bijkomend geïnvesteerd in die sector en er zijn 4.500 plaatsen bijgekomen, maar toch is het aantal wachtlijsten gestegen tot 22.000. Tegen 2020 zouden die wachtlijsten volledig weggewerkt moeten zijn.
Kostprijs
Hoe groot die uitkering zal zijn, is nog niet beslist en dus is het moeilijk om daar een prijskaartje op te plakken. Er circuleren wel gedragen van 300 tot 400 euro per maand en voor al die mensen zou dat 55 tot 85 miljoen euro kosten.
Volgens Vlaams minister van Gehandicaptenzorg Jo Vandeurzen is het nog te moeilijk om daar een bedrag op te plakken, te meer omdat nog niet duidelijk is hoeveel er via de staatshervorming zal worden overgedragen van het federale naar het regionale niveau. "Niets doen, zou ook meer kosten en minder bijbrengen. De zorgvraag neemt toe en men kan die gewoon niet onbeantwoord laten", aldus Vandeurzen in De Standaard.
beluister