In het schooljaar 2017-2018 kreeg 1 op de 4 leerlingen in het basisonderwijs een schooltoelage. In 2013-2014 was dit nog 1 op de 5. Dat blijkt uit cijfers van Vlaamse minister van Onderwijs Hilde Crevits. De stijging is vooral het gevolg van de automatisering en vereenvoudiging van de aanvragen. Dat zorgt ervoor dat wie recht heeft op een schooltoelage deze nu ook krijgt.
Aantal leerlingen in basisonderwijs neemt toe
Jaarlijks krijgt de Vlaamse Regering van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits een overzicht van het aantal leerlingen in het basisonderwijs en enkele voorname kenmerken zoals opleidingsniveau moeder, thuistaal niet-Nederlands en schooltoelage. De groeiende diversiteit in de samenleving is het meest zichtbaar in de klas en op basis van deze kenmerken krijgen scholen extra personeel om kwaliteitsvol onderwijs aan te bieden.
Hilde Crevits: “Op 5 schooljaren tijd zijn er bijna 40.000 leerlingen extra in het basisonderwijs die een schooltoelage krijgen. Tegenover vorig schooljaar gaat het zelfs om 20.000 meer. De stijging is vooral het gevolg van de automatisering en vereenvoudiging van de aanvragen wat er voor zorgt dat wie recht heeft op een schooltoelage deze nu ook krijgt. Dat is positief voor de leerling en hun ouders als tegemoetkoming in de schoolkosten.”
Uit de cijfers blijkt dat op 5 schooljaren tijd er 50.000 leerlingen in het basisonderwijs zijn bijgekomen. 6 op de 10 leerlingen behoren in het basisonderwijs tot het lager onderwijs. Deze verhouding is in de periode 2012-2017 lichtjes gestegen. Voor het derde jaar op rij zien we een lichte daling van het aantal kleuters terwijl het aantal leerlingen in het lager onderwijs in dezelfde periode nog stijgt met 8%.
1 op de 4 leerlingen in het basisonderwijs krijgt schooltoelage
In schooljaar 2017-2018 is er een enorme toename van bijna 20.000 leerlingen dat een schooltoelage krijgt. De stijging is vooral het gevolg van de automatisering en vereenvoudiging van de aanvragen. Dat zorgt er voor dat wie recht heeft op een schooltoelage deze ook krijgt. Het maakt dat op 5 schooljaren tijd 1 op de 4 leerlingen een schooltoelage ontvangt in plaats van 1 op de 5. Een schooltoelage bedraagt in het kleuteronderwijs 96,69 euro en in het lager onderwijs tussen 100 en 210 euro afhankelijk van de thuissituatie en de hoogte van het gezinsinkomen.
Meer info: https://www.studietoelagen.be/