Bankenplan pakt problematiek kredietverlening KMO’s aan
04-03-2013
Vandaag communiceert Febelfin dat steeds meer bedrijven moeilijkheden ondervinden om een krediet te verkrijgen, als gevolg van de financieel-economische crisis. Om deze problematiek aan te pakken heeft, op initiatief van minister-president Peeters, de Vlaamse regering daarom vorig jaar reeds het Bankenplan opgesteld om de impact van de crisis op de kredietverlening voor KMO’s mee te verhelpen.
Heel binnenkort brengt minister-president Peeters een ontwerpdecreet omtrent nv Gigarant ter goedkeuring op de Vlaamse regering. Hierdoor kunnen KMO-fondsen worden opgericht voor een langetermijnfinanciering, voor in totaal 1 miljard euro toegezegd door de banken, en met een beperkte overheidswaarborg door de nv Gigarant.
De crisis maakt dat ondernemingen in moeilijker omstandigheden opereren, en al geruime tijd zijn er dan ook signalen van KMO-ondernemers dat het moeilijker geworden is aan kredieten te geraken. “De financieel-economische omstandigheden mogen echter geen excuus zijn voor banken om te hoge eisen te stellen aan de individuele ondernemer”, aldus minister-president Peeters.
“Het is onontbeerlijk dat er op een verantwoorde manier krediet wordt verstrekt aan onze bedrijven. Bedrijven moeten kunnen investeren om Vlaanderen zo mee uit de crisis te trekken. Want een belangrijke groep Vlaamse KMO’s wil ondanks de crisis investeringen uitvoeren. Ik reken er dan ook op dat de banksector deze economische dynamiek in Vlaanderen zo maximaal mogelijk ondersteunt”, beklemtoont minister-president Peeters.
Bankenplan
Op initiatief van minister-president Peeters, heeft de Vlaamse regering dus het Bankenplan opgesteld om de financiering van de bedrijven mee te ondersteunen. De uitvoering van dit Bankenplan wordt trouwens opgevolgd door een zesmaandelijks overleg van de topverantwoordelijken van ondernemersorganisaties, banken, en overheid.
Het Bankenplan omvat o.a. het volgende:
Het verder zetten van succesvolle overheidswaarborgen voor gewone kredieten (ongeveer 200 mio euro per jaar met hefboom 2,5). In de eerste twee maanden van 2013 is het waarborgbedrag, verleend door Waarborgbeheer nv, ten opzichte van vorig jaar gestegen: 32 mio euro t.o.v. 26mio euro. Hieruit blijkt dat de Waarborgregeling werkt in crisistijden. Vanaf april 2013 zal ook de uitbreiding naar crisiswaarborgen operationeel zijn.
Aanmoediging van alternatieve vormen van financiering: Met de winwinlening wil minister-president Peeters particulieren aanmoedigen om geldmiddelen ter beschikking te stellen aan KMO’s. Er werd ondertussen al meer dan 100 miljoen euro opgehaald ten bate van bijna 3000 KMO’s. De winwinlening ter ondersteuning van de financieringsmix en eigen vermogen wordt bovendien verdubbeld tot 200.000 euro.
De oprichting van KMO-fondsen voor langetermijnfinanciering voor 1 mia euro: heel binnenkort brengt minister-president Peeters een ontwerpdecreet omtrent nv Gigarant naar de Vlaamse regering ter goedkeuring. De bedoeling is namelijk KMO-fondsen mogelijk te maken voor een totaalbedrag van 1mia euro, wat is toegezegd door de bankensector. Deze fondsen zullen kunnen rekenen op een beperkte overheidswaarborg verstrekt door de nv Gigarant. Het decreet op de nv Gigarant zal daartoe dus worden aangepast.
Crowdfunding. Minister-president Peeters, tevens bevoegd voor Economie, is volop in overleg met de ondernemersorganisaties en de crowdfunding-actoren over wenselijke initiatieven ter facilitering van deze nieuwe vorm van kapitaalverschaffing aan kleine bedrijven. Hierbij is ook afstemming voorzien met de FSMA.
Verbetering kredietdossier. De kwaliteit van het kredietdossier is een basisvoorwaarde voor een vlotte kredietverstrekking. Hier blijven knelpunten bestaan. Er wordt daarom gewerkt aan opleidingen voor de cijferberoepen. Tevens wordt mogelijk gemaakt dat het advies bij een kredietdossier onderdeel kan vormen van strategische adviezen gesubsidieerd d.m.v. de KMO-portefeuille (subsidiemaatregel ten behoeve van Vlaamse KMO’s).