B-Life Laboratorium vertrekt uit N’Zérékoré, Guinee
18-03-2015
Het Belgische B-Life Laboratorium vertrekt uit N’Zérékoré, Guinee, waar het meehielp aan de bestrijding van het Ebola-virus dat nog steeds in Guinee en Sierra Leone woedt. Recente rapporten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tonen aan dat er geen nieuwe gevallen van Ebola-besmetting ontdekt werden in de regio van N’Zérékoré sinds begin maart, maar dat de verspreiding zich vooral bevindt rond, voor wat betreft Guinee, Conakry en Freetown. Els Van Hoof (CD&V) besloot hierop om aan de minister van Ontwikkelingssamenwerking te vragen of het B-Life Laboratorium dan ook verplaatst kan worden naar gebieden die wel nog ondersteuning nodig hebben.
Na overleg met het Nationale Coördinatiecentrum voor Ebola van Guinee (CNLEB) en de Alliance for International Medical Action (ALIMA), de Franse ngo die het beheer van het mobiel labo sinds vorige maand op zich neemt, werd besloten om het B-Life-labo terug te halen naar ons land. ‘Gisteren zou daarvoor een vliegtuig vanop Melsbroek vertrekken, maar dat heeft dat de minister in extremis afgeblazen,’ zegt Kamerlid Els Van Hoof, vast lid van de commissie Buitenlandse Zaken.
Het B-Life-laboratorium is sinds december actief in N’Zérékoré, Guinee. Het B-Fast team verzorgde de eerste twee rotaties van telkens een maand, maar keerde terug op 24 februari. Deze twee rotaties werden bekostigd door de FOD Buitenlandse Zaken voor een bedrag van 400.000 €. De derde rotatie wordt gefinancierd door de Belgische ontwikkelingssamenwerking (250.000 €) en gecoördineerd door de Franse ngo ALIMA. De laboranten van het Centrum voor Toegepaste Moleculaire Technologie (CTMA) van de UCL kregen tijdens deze drie maanden ondersteuning van mensen van de Civiele Bescherming en Defensie.
‘Voordat we het labo terughalen naar België is het belangrijk om ons eerst te vergewissen over de situatie in de rest van het land. In de streek rond Nzérékoré doen zich geen nieuwe gevallen voor en lijkt de transmissieketen van de ziekte onderbroken. Maar dat betekent niet noodzakelijk dat er in de rest van het land geen nood is aan het labo. De Wereldgezondheidsorganisatie gaf in haar laatste rapport (11 maart 2015) te kennen dat de geografische verspreiding in Guinee zich vooral bevindt rond Conakry en Freetown. Vandaar dat ik pleit om het laboratorium te verplaatsen naar de streken waar veel Ebola-patiënten geconcentreerd zitten (Conakry, de hoofdstad van Guinee),’ stelt het Kamerlid.
‘Uit het antwoord van de minister blijkt ook dat er maandag telefonisch contact is geweest met president Condé van Guinee. Hij heeft persoonlijk gevraagd om het Belgische labo te verplaatsen naar Conakry. Een reden te meer om hier flexibel op in te spelen en te onderzoeken of een verlenging van deze operatie vanuit medisch oogpunt wenselijk is. Pas indien dit niet meer het geval is, kunnen we ons richten op een structurele versterking van de gezondheidssystemen in Ebola-landen,’ klinkt het bij de Leuvense politica.