De procedure tot in beslag nemen van voertuigen van bestuurders die zware verkeersmisdrijven plegen loopt momenteel mank. Wegpiraten en recidivisten die telkens weer voor de politierechter verschijnen kennen alle omwegen en trucjes om boetes en straffen te ontlopen. Dankzij een wetsvoorstel van Kamerlid Jef Van den Bergh is dit weldra verleden tijd. Hij pleit om de regels voor inbeslagname te versoepelen.
Bij personen die zware verkeersmisdrijven plegen, zoals vluchtmisdrijf, herhaaldelijk rijden onder invloed of keer op keer een rijverbod negeren, moet er de mogelijkheid zijn om de wagen in beslag te nemen. Een harde kern van wegpiraten schrijft het voertuig in op naam van de partner, familielid of bedrijf en dat maakt deze verbeurdverklaring momenteel onmogelijk. Op mijn vraag worden de regels voor inbeslagname versoepeld. “
- Jef Van den bergh
Concreet kan een rechter binnekort een voertuig in beslag nemen gedurende de periode van een rijverbod of definitief afnemen bij een rijverbod vanaf drie maanden, ook indien de overtreder geen eigenaar is van het voertuig. Hiermee wordt opnieuw werk gemaakt van het actieplan tegen vluchtmisdrijf dat Van den Bergh reeds lanceerde.
Voorbeeld: een voertuig staat ingeschreven op naam van een oudere vrouw die zelf niet meer met de wagen rijdt. De zoon begaat een aantal overtredingen waarvan de moeder goed op de hoogte is. De rechter zal voortaan dan ook kunnen beslissen om het voertuig af te nemen indien hij dat een gepaste straf vindt.
Belangrijk is dat de rechter dit enkel kan doen als de eigenaar zijn wagen bewust uitleent aan een bestuurder waarvan hij weet dat die systematisch de verkeersregels aan zijn laars lapt. Het uitlenen van een voertuig aan iemand die geen rijbewijs heeft, een rijverbod heeft, of rijdt onder invloed van drugs of alcohol is ook een verkeersovertreding. Met dit wetsvoorstel wordt ook de omgeving van de wegpiraat sterk gesensibiliseerd.”