De commissie Sociale Zaken van de Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft een wetsvoorstel goedgekeurd om voor kinderen die een verhoogde kinderbijslag ontvingen omwille van hun handicap automatisch te onderzoeken of zij ook recht hebben op de tegemoetkomingen voor personen met een handicap bij het bereiken van de leeftijd van 21 jaar.
Initiatiefnemer Nahima Lanjri is opgetogen: “Mijn geduld was op. Door de ingewikkelde administratieve aanvraagprocedures wist 40% van de uitkeringsgerechtigden niet hoe ze hun tegemoetkoming of vervangingsinkomen konden verkrijgen.” Haar voorstel herneemt een beslissing die het parlement al in 2007 goedkeurde, maar die nooit in de praktijk werd omgezet. Met de goedkeuring in het parlement zouden de onderzoeken naar dit recht uiterlijk 1 januari 2021 automatisch opgestart worden.
Wanneer personen met een handicap 21 jaar worden, vervalt het recht op kinderbijslag. In plaats daarvan hebben ze meestal recht op een integratietegemoetkoming (IT) of inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT). “Maar de procedure voor een uitkering was te lang en te complex”, aldus Lanjri. “Men moest een nieuwe aanvraag opstarten, die verschillende stappen omvatte en vaak maanden in beslag nam.”
Complexe en lange procedure
Aanvragers moeten allereerst op de hoogte zijn van hun recht op tegemoetkoming. Vervolgens moet de aanvraag opgesteld en ingediend worden bij de FOD Sociale Zekerheid. De FOD neemt dan contact op met de dokter en de aanvrager, die op zijn beurt de dokter moet vragen om de nodige gegevens aan te leveren. In sommige gevallen moet een evaluerend arts de aanvrager dan nog zien voor een onderzoek. Pas dan neemt de FOD een beslissing. In het nieuwe systeem zal de overheid de rechten op een uitkering onmiddellijk onderzoeken vóór een persoon met een handicap 21 jaar wordt.
Automatische toekenning is absolute noodzaak
“De automatische toekenning is dus een absolute noodzaak in een warme, zorgzame samenleving”, legt de CD&V-politica uit. “Uit onderzoek blijkt dat vele personen met een handicap moeite hebben om hun dagelijkse administratie en geldzaken te beheren. Bovendien moet maar liefst 30,5% van de personen met een handicap leven van een inkomen onder de armoedegrens.”
Het parlement besliste al op 6 maart 2007 dat dit recht op uitkeringen automatisch onderzocht zou worden. Ondanks het herhaaldelijke aandringen van Lanjri, bleef die wetswijziging dode letter. Tot vandaag, dankzij de goedkeuring van het wetsvoorstel in de commissie Sociale Zaken. “Dat dit voor deze uitkeringsgerechtigden na bijna 13 jaar nog steeds niet voltooid was, noem ik een schande”, zegt de CD&V-politica. “Ik ben zeer tevreden dat de collega’s nu, 13 jaar na de instemming van het parlement, mee werk willen maken van een effectieve uitvoering van deze automatische toekenning”, besluit Lanjri.
Weg administratieve rompslomp! Vanaf nu automatische toekenning van uitkeringen (IT/IVT) voor personen met een #handicap wanneer zij 21 jaar worden dankzij mijn wetsvoorstel dat net goedgekeurd werd. Meer info hier 👉 https://t.co/GOKP2uxzye @cdenv @CDenV_Kamer pic.twitter.com/hpah6HOXg7
— Nahima Lanjri (@NahimaLanjri) February 19, 2020