Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, vraagt visumsancties voor landen die hun eigen onderdanen niet terugnemen. Hij zegt dit naar aanleiding van de gedwongen terugkeer van Malika El Aroud die niet uitgevoerd kon worden. Enige tijd geleden werd haar Belgische nationaliteit afgenomen na een veroordeling wegens terrorismemisdrijven. Marokko werkte niet mee aan haar uitlevering, waardoor haar terugkeer onmogelijk was. Daardoor mag ze nu van de rechter toch haar FITT-woning verlaten. Uiteraard blijft zij op de radar van de diensten en van lokale veiligheidscellen.
De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) heeft in een arrest geoordeeld dat El Aroud niet langer in een verblijfsplaats van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) moet verblijven. Doordat Marokko de nodige documenten niet aflevert, is het onmogelijk om haar gedwongen terug te sturen. Om dergelijke situaties te vermijden, wil Staatssecretaris voor asiel en migratie, Sammy Mahdi, landen van herkomst meer onder druk zetten hun inwoners terug te laten keren.
Mahdi rekent daarvoor op een sterk signaal vanuit de Europese Unie. Hij zal zijn EU-collega’s tijdens volgende Raadsvergaderingen voorstellen om het gemeenschappelijk Europees visumbeleid beter in te zetten als instrument bij terugkeer: “Terugkeer mag geen vrijblijvend voorstel blijven voor landen van herkomst. Landen die goed meewerken kunnen beloond worden met visumgunsten, maar die visumgunsten moeten ingetrokken worden wanneer landen dat niet doen”, aldus Mahdi.
Mevrouw El Aroud werd door de diensten in een FITT-woning geplaatst met het oog op verwijdering naar Marokko. Van daaruit hebben de diensten sedert 2019 haar terugkeer trachten te organiseren. De rechter bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen oordeelt vandaag dat DVZ herhaaldelijke pogingen heeft ondernomen om de betrokken persoon terug te sturen. Maar er wordt geen medewerking aan de terugkeer verleend door Marokko. Op deze manier kan er niet binnen een redelijke termijn aan een terugkeer worden gewerkt. Ook vrijwillig wenst zij niet te vertrekken. Zo is zij op dit moment niet te verwijderen van het Belgische grondgebied tenzij bij vrijwillig vertrek. Uiteraard blijft zij op de radar van de diensten.
Sammy Mahdi: “Dit is een dossier om echt cynisch van te worden. De Dienst Vreemdelingenzaken heeft echt al het mogelijke gedaan om haar terug te sturen. Net als zoveel burgers raak ik hierover gefrustreerd dat het onmogelijk is om sommige mensen terug te sturen die hier niet mogen zijn.”