Asielzoekers mogen vier maanden na hun aankomst in België werken. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi merkt op dat nog te weinig werkgevers dat weten. Daarom werkt Sammy Mahdi aan een plan rond activering en zal hij werkgevers aanmoedigen om deze mensen aan te werven.
De horeca is vandaag op zoek naar 2.569 mensen. 72 procent van de zaken geeft aan dat het een moeilijke zoektocht naar personeel is. Dit zijn vaak flexibele jobs die net op maat van een asielzoeker zou kunnen geschreven zijn. “Wat je leert, neem je ook weer mee in je rugzak”, zegt Sammy Mahdi. Daarom ging hij bij de heropstart van de Horeca langs in het nieuwe pop-up restaurant Instroom. In dit project van topchef Seppe Nobels (Graanmarkt 13) en Gatam vzw werken erkende vluchtelingen in de keuken en in de zaal. Allen hadden al ervaring in de horeca in hun thuisland. Wie asiel aanvraagt mag na 4 maanden aan de slag gaan. Vandaag weten veel werkgevers dat niet. Voor het personeelstekort in de Horeca kan dit alvast een deel van de oplossing zijn. Voor de asielzoekers is het ook een goede oplossing. "Beter dan niets doen in asielcentra', besluit Mahdi.
Staatssecretaris Mahdi wil meer vluchtelingen aan het werk: “Beter dan niets doen in asielcentra”
— Sammy Mahdi (@SammyMahdi) June 10, 2021
* Wil meer asielzoekers aan het werk. Vandaag wachten velen in een asielcentrum en worden niet aan het werk gezet. Is voor niemand goed. https://t.co/SqTVFh6C64