Parlementsleden van de voormalige meerderheid Michel I zijn tot een akkoord gekomen om het sociale en fiscale luik van de arbeidsdeal in het parlement via wetsvoorstellen uit te voeren.
De regering Michel I had deze arbeidsdeal uitgewerkt, maar er was na de regeringscrisis onduidelijkheid gerezen over de verdere parlementaire behandeling.
Akkoord over arbeidsdeal
Parlementsleden van de commissies Sociale Zaken en Financiën Stefaan Vercamer en Eric Van Rompuy (CD&V), Jan Spooren (N-VA), David Clarinval en Benoit Piedboeuf (MR), Egbert Lachaert en Luk Van Biesen (Open Vld) zijn nu tot een akkoord gekomen.
“In het belang van de economie, onze arbeidsmarkt en bedrijven slaan we de handen in mekaar en nemen we onze verantwoordelijkheid om de behandeling van deze belangrijke arbeidsdeal te deblokkeren. We zullen het fiscale luik van de arbeidsdeal via een gezamenlijk wetsvoorstel van de vier partijen behandelen in de commissie Financiën. Het sociale luik wordt met een gelijkaardig wetsvoorstel behandeld in de commissie Sociale Zaken.”
Inzetten op begeleiding, vorming en opleidingen van knelpuntgroepen naar knelpuntberoepen
Vice-eersteminister en minister van werk Kris Peeters: “Belangrijk is dat Oranje- Blauw samen met N-VA de bespreking zal aanvatten in parlement. De arbeidsdeal is een echte activeringsdeal en moet er mee voor zorgen nog meer mensen aan het werk kunnen en de openstaande vacatures kunnen ingevuld geraken.
En dat is belangrijk: in het vierde kwartaal van 2017 telde onze arbeidsmarkt 134.570 openstaande betrekkingen, dubbel zoveel als drie jaar eerder. Bedrijven lijden nu al productiviteitsverliezen omdat ze vacatures niet kunnen invullen. De krapte op de arbeidsmarkt is dus een bedreiging voor de economische groei. We hebben alle talenten in onze samenleving broodnodig om de openstaande vacatures in te vullen. De arbeidsdeal will de (dalende) groep van werklozen en de arbeidsreserve van 1,8 miljoen mensen die geen betaald werk uitvoeren, op een vlotte manier te activeren.
De maatregelen zetten in op begeleiding, vorming en opleidingen van knelpuntgroepen naar knelpuntberoepen:
- Outplacement voor wie zijn werk verliest wegens medische overmacht
- Snelle inschrijving bij arbeidsbemiddelingsdiensten
- Soepelere voorwaarden voor scholingsbedingen bij knelpuntberoepen
- Startersjobs voor jongeren
- Wie werkt na zijn 65e en ziek wordt, wordt niet verplicht om met pensioen te gaan
Meer info: Kris Peeters - arbeidsdeal