Antwerpse regio klopt Brussel als filekampioen
03-02-2011
Uit de gegevens van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken die minister Hilde Crevits vorige week donderdag meedeelde in de gelijknamige commissie, bleek het Antwerpse fileleed met 20 tot 35% toenam in 2010. Daarmee stoot de Schelderegio Brussel van de troon en krijgt de twijfelachtige eer zichzelf filekampioen te mogen noemen.
Volgens Touring werden vorig jaar alle filerecords verbroken. In 2010 werd gedurende 49 uur meer dan 300 kilometer file gemeten op de snelwegen (24 uur in 2009, 8 uur in 2008). Op vraag van Dirk de Kort over de filecijfers van 2010 die Touring Mobilis begin dit jaar publiceerde, bevestigde minister Crevits de cijfers van Touring. Daaruit kan men concluderen dat de filezwaarte in Vlaanderen ten opzichte van 2007 toenam met 10 tot 20 procent naargelang het deel van de dag. De regio Antwerpen is op dat vlak een uitschieter met een stijging van 20 tot 35 procent naargelang het dagdeel. In Brussel steeg het aantal files met 0 tot 20 procent.
De stijging in de Antwerpse regio is dus beduidend groter dan die in de Brusselse regio. Dat leidt tot een opmerkelijke vaststelling. Tot vóór 2010 was de filezwaarte in de regio Brussel in absolute waarde groter dan die in de Antwerpse regio. In 2010 is er voor het eerst een trendbreuk te zien en overstijgt de filezwaarte in de Antwerpse regio die in de Brusselse regio.
De voornaamste oorzaak van het stijgend aantal files is de toename van het verkeer. Mensen verplaatsen zich steeds meer met de auto, er zijn alsmaar meer auto’s en steeds meer mensen hebben een rijbewijs. Minister Crevits gaf aan dat met al deze vaststellingen rekening wordt gehouden bij de opmaak van het nieuwe Mobiliteitsplan Vlaanderen, waaraan de Vlaamse regering momenteel werkt.
De trendbreuk in de filecijfers tussen de Antwerpse en Brusselse regio wijst er volgens Dirk de Kort op dat de aandacht van het beleid niet mag verslappen. “De cijfers tonen aan dat de investeringen voor bijkomende verkeerscapaciteit, in het bijzonder de Oosterweelverbinding, absoluut noodzakelijk zijn. Daarbij moet men ook nagaan of er tussentijds geen bijkomende maatregelen moeten genomen worden”, besluit het Vlaams parlementslid.